Instellingen

Natuurgenezeres Sara Glatt blijft in cel voor dood cliënt

KOCKENGEN - Sara Glatt uit Kockengen verscheen vandaag niet persoonlijk voor de rechter bij de pro-formazitting van haar zaak. De rechter heeft bepaald dat de natuurgenezeres voorlopig vast blijft zitten op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een Zweedse vrouw.
Glatt zou de vrouw met het middel ibogaïne hebben behandeld, een hallucinerende drug. Volgens de advocaat van Glatt zijn er geen harde bewijzen dat zijn cliënte de stof heeft toegediend. "En was dat de doodsoorzaak wel?"
Tegen de mede-verdachte Tom B. is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd. De advocaat vind het raar dat justitie de Ierse huisgenoot van Glatt heeft laten lopen, hij verwijt het OM "tunnelvisie". B. zou volgens de rechercheurs verdacht gedrag hebben vertoond toen de Zweedse vrouw gevonden werd. Volgens het OM was B. wel verdachte, maar kon hij niet worden vastgehouden. Nu wordt hij alsnog gezocht.

ONDERZOEK

In de rechtbank van Utrecht is de zaak vandaag nog niet inhoudelijk behandeld. Het ging om een pro-formazitting, waarbij bijvoorbeeld nog bepaalde onderzoekswensen in kunnen worden gediend. Zo wil justitie cliënten van Glatt opsporen om haar behandelmethodes in kaart te brengen. De natuurgenezeres wil niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek, aldus de officier.

BEHANDELING

Het ging al paar keer eerder mis in de praktijk van Glatt. In 2014 werd ze veroordeeld omdat ze een patiënt verkeerd had behandeld. Een Belg kreeg een hartaanval als gevolg van de behandeling met ibogaïne en verloor een deel van zijn zicht. Een Zwitserse patiënt liep na zijn behandeling door Glatt de A2 bij Breukelen op en werd op de snelweg doodgereden. De rechter oordeelde dat Glatt de Zwitserse man niet alleen had mogen laten, maar er is niet bewezen dat hij nog onder invloed was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.