RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechts protest vanwege ouderbijdrage schoolreisjes

1/2
UTRECHT - Bij openbare basisschool De Watertoren in Utrecht wordt vanochtend geprotesteerd tegen de eigen bijdrage bij schoolreisjes. PvdA-raadslid Ruben Post vindt dat kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen te vaak worden buitengesloten.

"Scholen mogen een vrijwillige bijdrage vragen voor bijvoorbeeld schoolreisjes en sportdagen, maar die bijdrage is echt vrijwillig dus die hoef je niet te betalen", zegt Post. "Daar bestaan nog veel misverstanden over."


ADMINISTRATIEVE LAST

Op basisschool De Watertoren staat de vrijwillige ouderbijdrage al een tijdje op losse schroeven, vertelt directeur Nelleke Brouwe. "Het is een ernstig punt van discussie en het brengt veel administratieve last met zich mee. We zijn ons aan het bezinnen of we de tijd die we daarin steken ook op een andere manier kunnen besteden en dan tˇch de activiteiten kunnen blijven doen."

In de wijk Overvecht wonen veel ouders die vaak minder geld te besteden hebben. Daarom ziet de school er op toe dat iemand die de bijdrage weigert niet buiten de boot valt. "Als school moet je daar helder in communiceren, iemand uitsluiten vinden wij echt niet correct."


FINANCIELE DRUK

Volgens Brouwer is er steeds meer financiŰle druk komen te liggen bij onderwijsinstellingen. "Scholen willen geen concessies doen aan leuke uitstapjes, maar in de loop der jaren zijn er zaken die geld kosten wel steeds meer bij scholen komen te liggen. Hiervoor ontvangen we geen geld, waardoor je de vrijwillige ouderbijdrage nodig hebt. Scholen willen die uitstapjes blijven doen, dus leggen ze de nadruk erop dat het geld echt binnen moet komen."

De PvdA in Utrecht wil dat er iets gaat gebeuren. "We hebben voor de zomer een motie aangenomen in de gemeenteraad die ook de wethouders oproept dit te regelen. Ook de landelijke PvdA-fractie is hier mee bezig in Den Haag", besluit Post.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht