Politieman Dwight rapt over loverboys: "Eén nacht in een kelderbox is al te veel"

UTRECHT - Ex-wijkagent Dwight van van de Vijver (inderdaad, twee keer 'van') lanceert vandaag een nieuwe rap. Vorig jaar ging zijn clip over etnisch profileren viral. Dit keer richt hij zich, samen met rapster Rocks, op de loverboy-problematiek met het nummer 'Ik kan niet slapen'
Dwight was wijkagent in Kanaleneiland, maar tegenwoordig is hij projectleider voor de politie. Zijn vorige clip bleek een schot in de roos. Het werd zelfs zo'n groot succes, dat hij heeft besloten om dit podium nogmaals te gebruiken om een belangrijk thema op de kaart te zetten. "Of ik hiermee ga optreden op een festival als Lowlands? Ik weet niet of ik dat kan. Misschien als spreker. Maar het gaat niet om mij. De clip spreekt voor zich."

MACHTELOOS

Als agent voelde Dwight zich regelmatig machteloos bij de aanpak van loverboys. "Ik had dan het gevoel dat ik meer wilde doen, maar soms kon dat juridisch niet." Ook ondervond Dwight hoe lastig het soms kan zijn om slachtoffers op te vangen. "Ik heb meegemaakt dat twee meiden zich op het bureau meldden omdat er sprake was van een bepaalde dreiging. Er was geen plek waar ze konden slapen bij de instanties. Uiteindelijk hebben we ze naar de SleepInn moeten brengen."
Dat was eigenlijk niet zoals het hoort. "In de SleepInn zitten mensen met verslavingsproblemen en daar wil je jonge meiden niet naartoe brengen. Later bleek dat er sprake was van seksuele uitbuiting. Als we dat hadden geweten hadden we wel contact gezocht met Pretty Woman, waarmee we bij deze clip wel hebben samengewerkt."

CONFRONTEREND

De video bij 'Ik kan niet slapen' is rauw, vindt ook Dwight. "Je ziet een meisje dat verliefd wordt op een jongen, maar de liefde blijkt vals. Uiteindelijk wordt ze gebruikt als prostituee in een kelderbox waar jongens in en uit lopen. Het is confronterend en heftig, maar wel nodig want het beleid hierop kan wel een tandje harder. De slachtoffers zijn bijvoorbeeld iemands dochter, nichtje of zusje. We hopen dat de mensen die we bereiken alerter worden op verdachte signalen in hun omgeving. Eén nacht in een kelderbox is al te veel."

Interview met Dwight op Radio M Utrecht
Reportage: Dwight rapt tegen loverboys

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.