Instellingen

Provincie ontvouwt verkeersplannen buitengebied Bunnik en Houten

Het verkeer in het buitengebied van Bunnik en Houten.
Het verkeer in het buitengebied van Bunnik en Houten. © RTV Utrecht
BUNNIK/HOUTEN - Wat gaat er gebeuren met het verkeer in het buitengebied tussen Bunnik en Houten? Bewoners hopen vanavond na jarenlange onzekerheid antwoord te krijgen op die vraag. Tijdens een informatieavond ontvouwt de provincie een groot verkeersplan.
Sluipverkeer is op dit moment het grote probleem in het buitengebied, vertelt ChristenUnie-statenlid Arne Schaddelee. "We hebben hier sinds 2015 een weg die 50 miljoen euro heeft gekost. We zijn nu twee jaar verder, het verkeer in het buitengebied is toegenomen en we weten nog steeds niet wat we willen", zegt Schaddelee. "Dat is toch jammer, ik hoop dus dat we vanavond meer duidelijkheid krijgen."

AANSLUITING A12

Een probleem is dat verkeer dat via de A12 naar Veenendaal wil eerst via een weg richting Utrecht moet rijden. Dat is precies de andere kant op. Een van de plannen is om het buitengebied daarom richting het oosten aan te sluiten op de snelweg.
Huub van der Maat is eigenaar van Landwinkel Slagmaat en woont al jaren in het gebied. Hij vreest voor het idee dat er straks mogelijk een nieuwe aansluiting naar de A12 komt, omdat het buitengebied daarmee autoluw wordt gemaakt.

SPITSAFSLUITING

"Ik verwacht dat bedrijven en bewoners daar de dupe van worden. Het idee is dat er een spitsafsluiting komt, zodat mensen niet meer over de weg kunnen en auto's een andere richting op gaan."
Van der Maat vermoedt dat hij vervolgens een ontheffing moet aanvragen die hem geld gaat kosten. "Het zijn simpele dingetjes, maar dan kom je aan het loket, en dan moet je opeens 30 of 40 euro afrekenen", zo vermoedt hij.
Vooral het gebrek aan informatie vindt Van der Maat vervelend. "We krijgen alleen maar te horen dat er een informatieavond is." Schaddelee sluit zich daar bij aan. "We willen twee dingen: goede communicatie met bewoners in het gebied en een integraal plan dat het hele gebied goed ontsluit. Je moet zorgen dat het verkeer in het hele gebied op een slimme manier op de snelweg kan komen."
De informatiebijeenkomst start om 19.30 uur in het Postillion Hotel in Bunnik, dan wordt ook duidelijk wat de exacte plannen zijn.

Huub van der Maat vreest gevolgen voor nieuwe aansluiting A12
"We willen goede communicatie en een integraal plan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.