Instellingen

Utrechters kiezen het liefst voor het huwelijksbootje

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is trouwen nog altijd populairder dan een geregistreerd partnerschap. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS, gemeten over de afgelopen twee jaar.
Wel is het zo dat steeds meer mensen kiezen voor een partnerregistratie. Dat is vooral het geval in Wijk bij Duurstede. Die gemeente wordt op de voet gevolgd door Oudewater en Montfoort. Ook in Houten en Leusden wint het geregistreerd partnerschap aan populariteit.

GROTE STEDEN

In grote steden als Utrecht en Amersfoort ligt het anders. Daar kiezen de meeste verliefde koppels voor een huwelijk.
In Utrecht werden 3646 huwelijken gesloten en 543 keer werd er gekozen voor een geregistreerd partnerschap. In Amersfoort werd er 1414 keer volmondig ja gezegd en er werden 317 handtekeningen gezet voor een partnerregistratie.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de cijfers voor de grote steden niet opvallend. "In grote steden als Utrecht wonen relatief gezien veel Turken en Marokkanen. Zij kiezen vrijwel altijd voor een huwelijk en drukken daardoor het aandeel partnerregistratie" aldus woordvoerder Jan Latten van het CBS.

VERBINTENIS

Overigens zijn partnerschappen juridisch vrijwel gelijk aan het huwelijk. Zo wordt sinds 2014 ook automatisch het vaderschap toegekend.
Van de bijna 81.000 paren die in 2016 een officiële verbintenis aangingen, koos 19 procent voor het geregistreerd partnerschap. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent.
In de provincie Utrecht is het geregistreerd partnerschap het minst populair in Bunschoten. Ook in Vianen en Zeist is er weinig animo voor.

Bijzonder Ambtenaar Burgelijke Stand Toon Kuppen in Stichtse Vecht over trouwen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.