Dwangsom voor bewoners vakantiepark Soest

SOEST - De gemeente Soest dreigt met een dwangsom van 5.000 euro voor bewoners van vakantiepark Duynparc in Soest. De gemeente wil een einde maken aan permanente bewoning op het vakantiepark. Zijn de bewoners voor 3 oktober niet vertrokken, dan moeten ze een dwangsom van 5.000 euro per maand betalen.
Op het vakantiepark worden in elk geval vijf woningen permanent bewoond, zo blijkt uit administratie van de gemeente. Begin dit jaar maakte de gemeente bekend dat ze gaan optreden tegen de illegale huisvesting. Bezwaren van de bewoners werden ongegrond verklaard en eerder deze week ontvingen ze een brief dat ze over zes weken een andere woning moeten hebben. "Dit is verschrikkelijk nieuws voor ons", zegt Rob Overkleeft die al jaren op het park woont.

MARKTPLAATS

Het chalet van Overkleeft staat inmiddels op Marktplaats, maar serieuze kopers zijn er nog niet. "Wij hebben een hypotheek op dit huis en zo snel verkopen gaat niet. En vind zo snel maar eens een betaalbare huurwoning." Overkleeft heeft donderdagochtend nog overleg gehad met zijn juridisch adviseur, maar een rechtszaak beginnen heeft volgens hem weinig zin.
Veel gemeenten in Nederland worstelen met permanente bewoning op vakantieparken. Volgens de gemeente Soest is er jarenlang niet opgetreden, maar is er nu geld beschikbaar om wel te handhaven. "Uit burgerpeilingen blijkt ook dat inwoners van ons verlangen dat we handhavend optreden", zegt wethouder Pijnenborg (Soest2000). "Er zijn heel veel moeilijke en pijnlijke gevallen en als je dan je rug niet recht kunt houden, moet je geen bestuurder worden."

BASISADMINISTRATIE

Tot enkele jaren geleden konden mensen met een woning op een vakantiepark zich nog zonder problemen inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Pijnenborg erkent dat dat misschien wel gek was, alleen kregen mensen op bijvoorbeeld vakantieparken wel een brief dat permanente bewoning daar niet is toegestaan. "Deze mensen weten al sinds 2010 dat ze daar niet permanent mogen wonen."
Overkleeft en de andere permanente bewoners van Duynparc hebben nog geen idee wat ze de komende weken gaan doen. "We doen ons best om onze woning te verkopen, verder weet ik het ook even niet." Naast Duynparc zijn er nog meer vakantieparken in Soest waar permanent bewoond wordt. "Ook daar gaan we handhaven", zegt de wethouder.

Bewoners vakantiepark Duynparc moeten vertrekken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.