Nieuwe bloedtest vervangt in de toekomst mogelijk vlokkentest en vruchtwaterpunctie

UTRECHT - Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld om vroeg in de zwangerschap de aanwezigheid van ernstige aandoeningen te bepalen.
De test van het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut kan in een vroeg stadium van de zwangerschap bijvoorbeeld cystic fibrosis (taaislijmziekte) en de bloedziekten sikkelcelziekte en thalassemie aan het licht brengen.
Deze nieuwe methode zou minder ingrijpend zijn dat andere prenatale onderzoeken als een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. In de toekomst kan deze zogenaamde 'MG-NIPD methode' deze ingrijpende onderzoeksmethoden mogelijk vervangen.

NIPT

De wetenschappers onder leiding van professor Wouter de Laat publiceerden hun resultaten donderdag in het American Journal of Human Genetics. Volgens het UMC Utrecht is de test "veel verfijnder'' dan de veelgebruikte NIPT, de niet-invasieve prenatale test die onder meer het syndroom van Down aantoont bij ongeboren kinderen. Veel erfelijke ziekten zijn met de NIPT niet op te sporen.
In de toekomst wordt MG-NIPD getest bij grote groepen patiënten die in de risicogroepen vallen. Daaruit moet blijken of deze methode inderdaad op termijn de vlokkentest en vruchtwaterpunctie kan vervangen. Bij goede resultaten kan dit "binnen enkele jaren" gerealiseerd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.