36e editie Festival Oude Muziek van start in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht begint vandaag het 36e Festival Oude Muziek. Gedurende het tiendaagse evenement spelen orkesten muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. "Het is muziek die je nergens anders hoort", zegt Juliette Dufornee van het festival.
Tijdens het festival zijn er 250 evenementen die tien dagen duren. In de meeste concerten van het festival wordt gebruik gemaakt van instrumenten uit die tijd. De bekendste is het klavecimbel, maar ook de viola da gamba zullen de bezoekers vaak horen.
"Het lijkt op de moderne cello, je speelt het ook tussen je benen. Het is een grote versie van een viool, maar er zijn ook verschillen: de moderne cello heeft vier snaren, de viola da Gamba heeft er vijf tot zeven en het heeft een andere klank."

JONGE TALENTEN

Het heet dan wel het Festival Oude muziek, maar de spelers zijn absoluut niet oud. Bijna alle muzikanten zijn jonge talenten die hun liefde voor deze muziekinstrumenten laten zien, zo ook de 32-jarige Robbert de Bree die de Barokhobo bespeelt.
"Het instrument heeft een ontzettend mooie klank", legt De Bree uit. "Bij het bestuderen van de muziek en het kopen van de verschillende hobo's, kies je dan de hobo die past bij het stuk."
De Bree treedt samen met The Scroll Ensemble een aantal keer op tijdens het festival en tijdens zo'n concert doen zij iets heel unieks, namelijk improviseren. "Mozart, Beethoven en al die componisten van wie de stukken spelen, die konden heel goed improviseren. In de huidige klassieke wereld is dat een beetje verloren gaan, dus wij willen weer aandacht schenken aan de speelse en levendige kant."

MAARTEN LUTHER

Tijdens het festival is ook oog voor het feit dat Maarten Luther vijfhonderd jaar geleden zijn legendarische kritiek liet horen op bepaalde praktijken in de Rooms-Katholieke Kerk van die dagen en daarmee de Reformatie op gang bracht. Er wordt gekeken naar de muzikale gevolgen.
Het Nederlands Kamerkoor komt verder met een unieke actie: het gaat met drie andere koren op 1 en 2 september alle psalmen uit het Bijbelboek Psalmen zingen. Alle psalmen komen aan bod, maar in diverse talen, in oude of nieuwe vertaling en op (zeer) oude of speciaal gecomponeerde nieuwe muziek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.