Instellingen

Onderwijsbond dreigt met stakingen op basisschool

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In het basisonderwijs dreigen stakingen als de politiek niet meer geld uittrekt voor de salarissen van juffen en meesters. Regeringspartijen VVD en PvdA zouden een akkoord hebben over een extraatje van 270 miljoen euro, maar volgens de Algemene Onderwijsbond is dat niet genoeg.
"We vrezen dat Rutte II straks denkt dat de zaak is opgelost en Rutte III niks meer hoeft te doen", zegt een woordvoerder van de AOb. Volgens de vakbond en andere actievoerende organisaties in het onderwijs is er ongeveer 900 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met de lonen van leraren van een gelijk opleidingsniveau in het middelbaar onderwijs.

SCENARIO'S LIGGEN KLAAR

De leerkrachten, die al langer actievoeren, hebben volgens de AOb "allerlei scenario's klaarliggen" voor stakingen als de politiek hun niet verder tegemoetkomt. CDA, D66 en ChristenUnie, die met de VVD onderhandelen over een nieuwe coalitie, moeten zich nog uitspreken over de deal tussen de huidige regeringspartijen PvdA en VVD.
De PvdA dreigde eerder uit het kabinet te stappen als er geen extra geld voor lerarensalarissen zou worden uitgetrokken in de begroting voor volgend jaar. De VVD voelde er aanvankelijk niets voor haar coalitiepartner haar zin te geven, omdat demissionaire kabinetten in principe geen extra geld mogen uitgeven. Maar achter de schermen is het conflict bijgelegd, melden bronnen rond de regering.

AOW-GAT

De VVD wil wel iets terug voor haar opstelling. Waarschijnlijk trekt het kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten. Het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.