RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groene Hart vreest verdere uitbreiding Schiphol

WOERDEN -

De gemeenten in het Groene Hart maken zich grote zorgen over de plannen voor een verdere groei van luchthaven Schiphol. Ze starten daarom vanmiddag de campagne 'Geef stilte een stem'. "Een groei naar 800.000 vluchten zien we echt niet zitten".

De groei van Schiphol zal leiden tot meer geluidsoverlast en meer milieuvervuiling in het Groene Hart, vrezen de gemeenten in het gebied. Voordat de politiek een besluit neemt over verdere groei, willen zij aandacht vragen voor dit toekomstige probleem. In aanvulling op deze campagne hebben de gemeenten gezamenlijk een brief over hun zorgen gestuurd aan staatssecretaris Dijksma.


OVERLAST

"We hebben met meer te maken dan alleen de concurrentiepositie van Schiphol", zegt de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen. "We hebben ook te maken met bewoners. Ik sta hier nu op het dak van het gemeentehuis en het gaat hier de hele dag door met overvliegende toestellen. De overlast is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Verdere groei zal ergens gestopt moeten worden."

Schiphol wil de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden naar 70 tot 80 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar verwerken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW rekent zelfs al met een groei naar 800.000 vluchten. "Dat zien we niet zitten", zegt raadslid Pieter Kroon van de gemeente De Ronde Venen.

"Als je dat al doet, zorg dan dat je het Groene Hart ontlast. Veel mensen komen hier voor hun rust en de overheid heeft hier zelf ook stiltegebieden en natuurgebieden ingericht. We willen zeker niet meer overlast in het gebied", aldus het raadslid voor GroenLinks-PvdA.


ZWIJGENDE MEERDERHEID

De campagne biedt naar eigen zeggen "een platform waar inwoners, ondernemers, recreanten en natuurliefhebbers hun stem kunnen laten horen". Wethouder Enkhuizen noemt het "hoog tijd" om inwoners van het Groene Hart bij de plannen te betrekken. "Mensen zijn het een beetje beu. Ze zien al jaren niets veranderen en denken nu dat klagen toch geen zin heeft. We hopen de zwijgende meerderheid te mobiliseren."

De campagne wordt volgens de initiatiefnemers niet gevoerd tťgen Schiphol maar vůůr een zorgvuldige belangenafweging bij de besluitvorming over verdere sterke groei van de luchthaven. "We snappen ook wel dat Schiphol een belangrijke motor van de economie is, maar eens zit je aan je plafond. Het is nu allemaal wat uit balans", aldus wethouder Elkhuizen.


GEHOOR

Raadslid Pieter Kroon hoopt ook dat de gemeenten in het Groene Hart nu meer gehoor gaan vinden bij de luchthaven zelf en bij overleginstanties als de Omgevingsraad Schiphol . "Het Groene Hart ligt misschien net iets te ver van Schiphol af. Daardoor is er vaak meer aandacht voor de gemeenten direct naast de luchthaven. We hopen ons verhaal nu veel duidelijker naar voren te krijgen."

De campagne is een initiatief van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Gouda, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden. Maandagmiddag wordt onder meer de website ikstemvoorstilte.nl gelanceerd.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -