RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

UIT! Oogstfeest Kromme Rijnstreek van start

COTHEN -

Elke twee jaar geven de boeren in Cothen een kijkje in de keuken van hun leven en hun levenswerk. Met trots laten zij de bezoekers zien hoe in de akkerbouw, veeteelt en de fruitteelt wordt gewerkt.

In het verleden werden Oogsfeesten georganiseerd als afsluiting van een drukke periode. In andere streken van het land worden dit soort evenementen al langer georganiseerd en in 2006 bedacht Gijs de With dat dit ook in de Kromme Rijnstreek moest gebeuren. Zo ontstond in 2007 het eerste Oogstfeest Kromme Rijnstreek. Dit is de vijfde editie van het evenement.


ACTIVITEITEN

Bij de Kapelleweg in Cothen geven agrariŽrs demonstraties over hun werkwijze op het land vroeger, nu en in de toekomst. Zo is te zien hoe boeren vroeger hebben geoogst met oude tractoren en hoe brandweerlieden met een door paarden getrokken stoombrandspuit een brandje konden blussen.

Alle vragen rondom het werken als boer kunnen gesteld worden vandaag. Er zijn specialisten zoals fruittelers, melkveehouders, akkerbouwers, een dierentandarts, een hoefsmid en verschillende ambachtslieden. 160 vrijwilligers staan klaar om de bezoekers te verwelkomen.


JONGVEEKEURING EN VOORBRENGWEDSTRIJD

Wie is het mooiste? Dat komen we ook vandaag te weten op de veekeuring. Het is een soort missverkiezing voor kalveren. De dieren worden gekeurd door een jury die uiteindelijk een kampioen kiezen.

Ook is er een voorbrengwedstrijd. Deze is bedoeld voor jongeren tot en met 16 jaar oud. Zij moeten een kalf in de weken voorafgaan aan de wedstrijd verzorgen; de kalveren worden gewassen, geschoren en geknipt. Alles om er voor te zorgen dat klaveren glanzen en dat de witte haren ook echt wit zijn. Een jury en het publiek beoordelen de verzorging en de presentatie van het kalf.


KINDEREN

Voor kinderen is er veel te doen in Cothen. Een boerenbootcamp, een rondrit in de pluktrein en veel spellen. Je kunt popcorn maken, koeien melken, pony rijden en appelmoes maken.

Het programma van de dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

Het Oogstfeest Kromme Rijnstreek is zondagavond te zien op RTV Utrecht. In UIT! doet presentatrice Caroline Geijsman verslag van het boerenfestival! Vanaf 17.30 uur op RTV Utrecht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -