Instellingen

Nederlands record: Papito uit Zeist kan zich 34 keer optrekken

Papito Reigina (rechts) en zijn brede vrienden.
Papito Reigina (rechts) en zijn brede vrienden. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
ZEIST - Papito Reigina uit Zeist is één van de sterkste mannen van Nederland. Hij heeft zijn 'optrektitel' verdedigd door 34 keer zijn eigen lichaam op te trekken aan een rekstok.
Geen Nederlander slaagt erin om dat vaker te doen. "De volgende keer ga ik voor veertig."
"Een man moet gewoon sterk zijn", zegt Papito vanuit zijn trainingspark in de Zeister wijk Kerckebosch. Hij doet aan de sport calisthenics en oefent regelmatig met vrienden in de buitenlucht.

SPORT UIT AMERIKA

Zo ook vandaag. Dus brengt Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij hem een bezoekje. "Calisthenics komt uit Amerika", vertelt Papito. "We hebben nu een bond en wedstrijden. Het is heel handig want je hebt er geen sportschool voor nodig."

BODYBUILDER

Calisthenics is een zware sport waarbij je push-ups, pull-ups en rekoefeningen doet in rekstokken. Papito is er enorm gespierd van geworden. "Het gaat natuurlijk om het uiterlijk. Maar het is ook lekker om fit en sterk te zijn."
In het calisthenicspark in Zeist is het een komen en gaan van brede jongens die touwtje springen, de handstand doen of in de rekken hangen. Eén van hen komt zelfs uit Wijk bij Duurstede, in die plaats is zo'n park (nog) niet.

VAN LEVENSBELANG

Een sterk en fit lichaam kan je leven redden, zegt Papito. "Ik ben zelf een aantal jaar geleden neergeschoten. Door mijn spiermassa kon ik de kogels een soort van tegenhouden."
Niet alleen voor jonge mannen is de sport geschikt. "Vrouwen maar ook ouderen kunnen het ook, 100 procent."

Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij gaat even buurten bij de calisthenics-groep in Zeist.
"Calisthenics is ook heel geschikt voor vrouwen en ouderen."
Papito en zijn vrienden in actie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.