Instellingen

Veel animo voor DigiD-les in Vianen: "Niet heel simpel, wel te begrijpen"

VIANEN - De belastingaangifte of aanvraag van zorg- en huurtoeslag moet tegenwoordig via de computer geregeld worden. Voor sommige mensen is dat gebruik van de digitale handtekening, de zogeheten DigiD, een behoorlijk uitdaging. In veel gemeenten worden daarom speciale cursussen georganiseerd waar inwoners leren werken met de online-overheid. In Vianen zijn de lessen een groot succes.
De 76-jarige Co de Jong is een van de inwoners van Vianen die de cursus al gevolgd hebben. Hij heeft er geen moment spijt van gehad. "Die jongeren groeien er mee op, maar wij ouderen vallen er zomaar in één keer in. Er zijn ouderen die het niet begrijpen en misschien niet durven te vragen. Ik begreep het niet helemaal, maar toen ik er geweest was dacht ik: niet heel simpel, maar wel te begrijpen."

HULP

De cursus is een initiatief van de gemeente, de bibliotheek en de stichting Welzijn Vianen. Vrijwilligers leggen deelnemers daar precies uit hoe ze bijvoorbeeld een DigiD moeten aanvragen. De Jong is tevreden over de opzet. "De cursusleiders hadden een scherm op hun bureau staan en wij ook. We kregen de opdracht om te kijken hoe je op de site van de gemeente en belastingdienst een en ander moest opzoeken. En als dat niet lukte kreeg je hulp."
De Jong is niet de enige die hulpt krijgt of wel een steuntje zou kunnen gebruiken, zegt Reinoud Jager van de bibliotheek Lek en IJssel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 18 procent van de Nederlanders tussen 12 en 74 jaar weinig computervaardigheden heeft. "Als je dat toepast op Vianen dan hebben we het over 3500 mensen die het lastig vinden om met de compter te werken. De helft daarvan vindt het zelfs heel lastig."

WELZIJNSMEDEWERKERS

De potentiële deelnemers worden benaderd via de sociale teams van de gemeente. Deze welzijnsmedewerkers hebben vaak nauw contact met mogelijke cursisten, zegt Jager. "Ze kunnen signaleren of het iemand die hulp nodigt heeft. Die mensen kunnen ons helpen om ouderen in de cursus te krijgen."
De cursisten krijgen les in kleine groepjes van vijf, zodat ze veel aandacht krijgen van de twee vrijwilligers. Inmiddels moeten belangstellenden wachten om mee te kunnen doen, maar dit najaar gaan er weer nieuwe cursussen van start.

AANRADEN

De Jong hoopt dat mensen met weinig computervaardigheden zich durven aan te melden. "Ik zou het iedereen willen aanraden. Ook al schaam je je. Het kost niets en al had je wel moeten betalen: het is absoluut de moeite waard."
Omdat er zoveel belangstelling is in Vianen, wordt overwogen om de cursus ook in IJsselstein en Houten aan te bieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.