Introductiedag: duizend eerstejaars studenten maken kennis met Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort doen vandaag duizend eerstejaars studenten mee aan de introductietijd. Voor het eerst duurt die één dag in plaats van drie dagen. Reden: dit jaar doen niet alleen hbo'ers mee, maar ook mbo'ers en studenten van de universitaire opleiding voor fysiotherapie.
Er zijn door deze wijziging honderden introductiedeelnemers meer dan voorheen. Om het behapbaar te houden voor het introductiebestuur staat er daarom maar één dag op het programma.
Even wennen dus. Ook voor bestuurslid en student Lotte Visser. Zelf deed ze ooit mee aan de meerdaagse introductie. "Het was toen veel kleinschaliger met alleen maar activiteiten in de binnenstad en we bleven toen ook slapen in een sporthal."

IDEAAL

Lotte kijkt enorm uit naar vandaag. Ze heeft er veel zin in om de eerstejaars de wegwijs te maken in haar Amersfoort. Volgens Lotte zijn er genoeg redenen waarom Amersfoort de ideale studiestad is. "Er is hier een mooie ons-kent-ons-cultuur, Amersfoort is centraal en goed bereikbaar met het openbaar vervoer, je kan hier tegenover de school sporten en er zit hier een bioscoop.

CONNECTIES

Niet alleen Lotte, maar ook het gemeentebestuur verheugt zich op de introductiedag. Wethouder Bertien Houwing is in haar nopjes met de nieuwe opzet, waarbij mbo'er, hbo'ers en wo'ers hun studietijd samen beginnen. "Ze komen elkaar ook weer tegen op de arbeidsmarkt. In de veranderende onderwijs- en arbeidswereld worden steeds meer connecties gemaakt. Het is dus van belang dat studenten van allerlei niveau en opleidingen met elkaar de introductie doen in de stad waar ze gaan studeren."

GOED

Volgens Houwing zijn studenten ook goed voor Amersfoort. Ze maken de stad aantrekkelijk als vestigingsplaats voor bedrijven. De wethouder heeft dan ook nauw contact met de onderwijsinstellingen en zegt dat de gemeente er alles aan doet om de studenten bij de stad te betrekken. "Wij bieden veel stageplekken en mogelijkheden voor traineeships. Ook hebben we de Academie van de Stad in deze regio. Studenten van allerlei niveaus kunnen hierbij trajecten doen bij bedrijven en instellingen en daar doen wij ook als gemeente volop aan mee."
Maar voor al die duizend eerstejaars vandaag nog even geen stage of traineeship. Zij maken kennis met de onderwijsinstellingen en hun nieuwe studiestad. Dat alles moet vooral een gezellig karakter hebben, vindt studente Lotte. "Het draait hier om plezier hebben met elkaar en niks is verplicht. Het is heel anders dan de UIT in Utrecht en de KEI-week in Groningen."
Het belooft dus een gezellige dag te worden. Mocht het vandaag een succes worden, dan sluit het bestuur niet uit dat de Amersfoortse introductietijd volgend jaar weer wat langer duurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.