Tabaksteelt bloeit weer op rond Landgoed Haarzuilens

HAARZUILENS - Op Landgoed Haarzuilens leeft de tabaksteelt sinds tien jaar weer op. Jarenlang was er rond Amerongen en Amersfoort een tabaksindustrie omdat de tabaksplant onderdeel was van het landschap.
"Het gaat dit jaar uitzonderlijk goed met de tabaksteelt, het is een vrij nat voorjaar geweest en dat zie je aan de groei van de planten", vertelt Henk Boom van Natuurmonumenten over de huidige oogst.

AKKERLANDSCHAP

Het weilandschap bij Haarzuilens was vroeger een akkerlandschap met koren, graan, boekweit en vlas. "De boeren wilden voor eigen gebruik ook tabak hebben en dat werd dan met name gebruikt voor de pijptabak."
Omdat Natuurmonumenten wilde laten zien hoe die akkertjes er vroeger uit zagen, werd ongeveer tien jaar geleden besloten de teelt weer op te zetten. Boom meldde zich vervolgens aan als vrijwilliger.
"Natuurmonumenten had mensen nodig voor het onderhoud van het landschap. Je moet dan schoffelen, de planten water geven en je ziet die tabaksplanten vervolgens als een gek groeien. Dat is vreselijk leuk om dat mee te maken."
Met de tabak worden onder meer sigaren gemaakt. "Het is nog wel de vraag of het allemaal lukt, want voor mij is het helemaal nieuw."

Vrijwilliger Henk Boom van Natuurmonumenten over de tabaksteelt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.