Binnen enkele uren van tropisch naar herfstachtig

DE BILT - Zonaanbidders en liefhebbers van tropisch weer kunnen nog een paar uurtjes genieten van het zomerse weer. Vanavond gaat het regenen en morgen is het tien graden kouder.
Weeronline verwacht vandaag een temperatuur van circa 29 graden in De Bilt en misschien zelfs wel meer zodat het een officiële tropische dag wordt. In het zuiden en oosten is het al tropisch met 30 tot 32 graden. De laatste keer dat we deze zomer een officiële tropische dag beleefden was op 22 juni.

FRISSER

In de namiddag al neemt de bewolking toe en stijgt de kans op bui. Vanavond is er naast regen ook kans op onweer. In de nacht naar woensdag neemt de neerslagkans verder toe. Het koelt ook flink af naar 15 tot 18 graden.

WOENSDAG

Woensdag is het overwegend grijs en in het hele land is er kans op stevige (onweers)buien. Regionaal kan er erg veel regen vallen. Sommige weermodellen komen met hoeveelheden van ruim 40 mm. Het wordt in Midden-Nederland 20 graden.

VOORUITZICHT

Ook donderdag, de laatste dag van de meteorologische zomer, trekken nog buien over het land en dan wordt het slechts 17 à 18 graden. Er valt nog slechts plaatselijk een enkele bui. Verder is er een mix van zon en stapelwolken. Na het weekend lijkt het een paar graden warmer te worden.

OORZAAK

Een week geleden zag het er nog naar uit dat het deze augustusmaand bij een à twee officiële zomerse dagen zou blijven. De kans op zomerse dagen in de laatste week van augustus was klein, maar het is toch gebeurd.
Er werd verwacht dat deze dagen lucht vanaf de Atlantische Oceaan zou worden aangevoerd, maar de invloed van een depressie boven Spanje bleek uiteindelijk groter. Aan de oostzijde van het Spaanse lagedrukgebied wordt erg warme lucht Europa ingeblazen.
Deze tropische lucht, afkomstig uit Marokko, stroomt vandaag helemaal uit tot over de zuidoostelijke delen van ons land, aldus Weeronline. Daardoor wordt het voor het eerst sinds 19 juli weer tropisch warm binnen onze landsgrenzen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.