RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moord of doodslag in zaak-Savannah: wat betekent het voor de 16-jarige Angelo S.?

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/UTRECHT - Doet zijn online-gedrag Angelo S. de das om? De aanklacht tegen de 16-jarige jongen die begin juni Savannah Dekker (14) uit Bunschoten zou hebben omgebracht, is verzwaard. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem op basis van nieuw internetbewijs niet langer van doodslag, maar van moord, zo werd vanmorgen bekend.

Wat er dan precies is gevonden op de computer of telefoon van Angelo wil het OM nog niet kwijt, maar voor de aanklager is het in ieder geval genoeg om uit te gaan van een moordplan. Slecht nieuws voor de verdachte, die nu een zwaardere straf opgelegd kan krijgen.


MOORD

De nieuwe beschuldiging betekent in ieder geval dat de aanklager van mening is dat de tiener uit Den Bosch met voorbedachten rade handelde. "Moord daar denk je over na, je maakt een plan, je bent ermee bezig en op enig moment sla je toe. Doodslag gebeurt in een reflex, in een vlaag van verstandsverbijstering", verklaart advocaat en RTV Utrecht-stamgast Willem Jan Ausma, die overigens geen cliŽnten bijstaat in deze zaak.


VOLWASSENENSTRAFRECHT

Als de minderjarige Angelo volgens het jeugdstrafrecht wordt vervolgd, kan hij maximaal twee jaar gevangenisstraf en een langdurige PIJ-maatregel opgelegd krijgen, een soort jeugd-tbs. De rechter heeft echter de mogelijkheid om voor 16- en 17-jarigen het volwassenenstrafrecht toe te passen, waarmee veel zwaardere straffen kunnen worden opgelegd. De rechtbank kan dit doen als het vindt dat een jeugdstraf niet past bij de geestelijke ontwikkeling of als een misdrijf te ernstig wordt bevonden voor het opleggen van een jeugdstraf.


ONLINE

Onderzoek door internetspecialisten speelt een grote rol in de zaak-Savannah. Online-bewijs kan dan ook de doorslag geven. "Er wordt tegenwoordig bijna standaard gekeken naar iemands zoekgeschiedenis op internet", weet Ausma. "Als er termen zijn te vinden die gerelateerd kunnen worden aan de zaak, zoals 'hoe pleeg je een moord' en 'hoe maak je een lijk weg', dan kan dat een probleem dan wel een voordeel opleveren voor het OM wat bewijs betreft", aldus Ausma.

Eerder bleek al dat Savannah en Angelo elkaar kenden via een chatsite en dat ze op 1 juni afspraken in Bunschoten. Het meisje werd een paar dagen later dood gevonden in een sloot.

Uit onderzoek naar het internet- en telefoongebruik van de verdachte werd duidelijk dat Angelo na de dood van Savannah naar het buitenland probeerde te gaan en zichzelf een alibi probeerde te verschaffen. De jongen beroept zich op zijn zwijgrecht. Het OM en de rechter kunnen hem dit allemaal zwaar aanrekenen.

Bij de jongen is ook een tas met spullen van Savannah gevonden. Daarnaast zou de verdachte in Bunschoten op 1 juni zijn gefilmd op de fiets van het meisje, zo bleek uit een veelbesproken reconstructie die RTL Nieuws eind juni wist te maken op basis van een gelekt dossier.


BESLOTEN ZITTING

Het OM benadrukt dat het onderzoek naar de zaak nog niet is afgerond. De aanklager heeft nog veel vragen over wat er precies gebeurd is met Savannah. De verdachte uit Den Bosch moet binnenkort voor het eerst voor de rechter verschijnen tijdens een pro-formazitting, die volgens het OM achter gesloten deuren zal plaatsvinden omdat de verdachte minderjarig is.

"Minderjarigen hebben recht op bescherming zodat ze niet tot in lengte van jaren achtervolgd worden door een strafzaak", aldus Ausma. "Maar een moord blijft wel gewoon op je strafblad staan. Op enig moment kan een aanvraag van goed gedrag worden ingediend. Daarmee kunnen bepaalde feiten verjaren. Hoe zwaarder het delict, hoe langer het duurt, maar het idee is dat je op je 60ste nog wel als straatveger aan de slag kan als je dat zou willen."

De pro-formazitting over de zaak-Savannah is op vrijdag 8 september. Onder meer de wensen van de verdediging, het voortduren van het voorarrest en de verdere behandeling worden dan besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -