Nieuwe woonwijk in Vathorst-West stap dichterbij

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft de eerste stap gezet voor een nieuwe woonwijk in de polder Bovenduist, in Vathorst-West. Een grote meerderheid van de gemeenteraad steunde gisteravond een principeakkoord, waarmee geld vrijkomt om de plannen nader te onderzoeken.
"Het is het eerste stapje, de raad heeft aangegeven dat we mogen gaan praten", zegt wethouder Hans Buijtelaar. "Dat betekent dat er een lang traject van praten en onderhandelen start."
Er is straks plaats voor tweeduizend tot drieduizend huizen. Volgens Buijtelaar is er veel behoefte aan die woonruimte. "Amersfoort is een aantrekkelijke stad, we liggen gunstig en mensen willen er graag wonen. We hebben een aantrekkelijk woonklimaat en dat zien mensen ook."

SMINK

Veel mensen kennen het gebied omdat het vlakbij afvalverwerkingsbedrijf Smink ligt. Willen mensen wel geld neerleggen om juist hier te wonen? Volgens Buijtelaar wel. "Voor de deelwijken die we nu in de verkoop hebben kun je dan hetzelfde zeggen. Die rook van Smink valt dus enorm mee. Als je kijkt naar de populariteit van de wijken die nu aangeboden worden, dan staat men er voor in de rij."
Eerder dit jaar was de gemeenteraad nog kritisch over de nieuwbouwplannen in Vathorst-West, onder meer vanwege de stortlocatie. Insprekers tijdens een debat noemden de locatie zelfs ongeschikt.
Als de wijk er ook daadwerkelijk komt, gaat het nog een tijd duren totdat de eerste heipaal de grond in gaat. "We verwachten dat de wijk in vier a vijf jaar gereed is, maar het maken van de plannen duurt net zo lang, dus we denken rond 2021 van start te gaan. Maar dat is koffiedik kijken."

Wethouder Hans Buijtelaar over de plannen in Vathorst West

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.