Museum in Vianen haalt Rembrandt-schat in huis

VIANEN - In het Stedelijk Museum Vianen hangen vanaf komende zondag meer dan honderd etsen van Rembrandt te pronken. De tentoonstelling 'Rembrandt in zwart-wit' gaat dan van start. De etsen komen uit de privécollectie van verzamelaar Jaap Mulders.
Hoe haal je meer dan honderd Rembrandts in huis? "We hebben er met zijn allen de schouders onder gezet", blikt conservator Afiena van IJken terug. "Het was veel netwerken. We moesten bijdragen van sponsors en particulieren zien te regelen." De 'generereuze bijdragen' die zijn binnengekomen tonen volgens het museum aan dat de inwoners van Vianen een groot belang hechten aan een levendig kunst- en cultuurklimaat.

STALEN KISTEN

De Rembrandt-etsen zijn inmiddels gearriveerd in stalen kisten. Ze lagen in een depot. De opbouw van de expositie is in volle gang. "De benedenzaal is al klaar, we zijn nu boven bezig", zei Van IJken vanmorgen op Radio M Utrecht.

ALLURE

De tentoonstelling 'Rembrand in zwart-wit' was eerder te zien in een aantal andere Nederlandse musea en in musea in Berlijn en Brussel. Dat Vianen zich nu ook in dit rijtje schaart, is niet alleen voor het Stedelijk Museum een unieke gebeurtenis, maar voor de hele regio, vindt Van IJken. "Rembrandt heeft internationale allure. Maar hij is ook van alle Nederlanders en dus ook van de Vianezen."

CONTRAST

Rembrandt van Rijn (1606-1669) vervaardigde bijna driehonderd etsen en geldt als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Het effect van zijn clair-obscur, een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden aangezet dan ze in werkelijkheid zijn, komt nergens zo tot zijn recht als in zijn grafische werk, stellen deskundigen.
Al tijdens zijn leven waren zijn prenten geliefde verzamelobjecten. 'Rembrandt in zwart-wit' is onderverdeeld in vijf thema's : portretten, zelfportretten, landschappen, Bijbelse voorstellingen en scènes uit het alledaagse leven. Er is ook een originele etsplaat van Rembrandt te zien.
Bezoekers van de expositie krijgen een tablet met camera, waarmee ze de etsen zelf kunnen scannen. Ze kunnen zo alle informatie over de etsen opvragen.
'Rembrandt in zwart-wit' is tot en met 7 januari te bezoeken.

Radio M-verslaggever Robert-Jan Booij loopt met de conservator door het museum
Deel 2 van het live-verslag in het museum
Museum in Vianen haalt Rembrandt-schat in huis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.