Burgemeester Bolsius door het stof in zaak-Howick en Lili

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort erkent een verkeerde inschatting te hebben gemaakt in de kwestie rond de uitzetting van de kinderen Howick (12) en Lili (11) naar Armenië.
Hij liep op 13 augustus niet mee in een zogenoemde hartentocht. De wandeling, waaraan veel schoolgenoten van Howick en Lili deelnamen, was bedoeld als ultieme poging om de broer en zus in Nederland te houden.
De afwezigheid van Bolsius leidde tot veel kritiek en raadsvragen van GroenLinks en de Groep El-Messaoudi. De antwoorden hierop zijn vandaag naar buiten gebracht. Er staat onder meer in dat de kritiek Bolsius zeer heeft geraakt en duidelijk heeft gemaakt dat hij een zeer groot aantal, met name jonge, Amersfoorters tekort heeft gedaan.

AFWEGING

"Het verzoek om mee te lopen met de hartentocht op zondag aan het einde van de middag, heeft mij zondagochtend bereikt. Ik heb die ochtend lange tijd afgewogen of ik die middag zou meelopen. Op dat moment heb ik de keuze gemaakt om dat niet te doen omdat ik, naar mijn eigen inzicht, met mijn aanwezigheid verwachtingen zou wekken om alsnog een ultieme poging op de staatssecretaris te doen die geen schijn van kans zou maken", schrijft de burgemeester.
"Ik kan de klok niet terugdraaien", vervolgt Bolius. "Wel kan ik uit de grond van mijn hart aangeven dat ik die zondagochtend onvoldoende de burgervaderlijke rol heb meegewogen."

STAATSSECRETARIS

Uit antwoorden blijkt ook dat er tussen 8 en 14 augustus geen persoonlijk contact is geweest tussen de burgemeester en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. "Op basis van de contacten met de ambtelijke leiding werd duidelijk dat de staatssecretaris bij zijn beslissing zou blijven. Wel is erop aangedrongen een maximale inspanning te leveren om het gezin gezamenlijk uit te zetten", aldus Bolsius.
De moeder van Howick en Lili is twee weken geleden al uitgezet, waarna de kinderen onderdoken. Op 17 augustus heeft Bolsius hierover wel persoonlijk contact gehad met Dijkhoff.
Deze week werden de kinderen gevonden en ondergebracht op een andere onbekende locatie. Nidos heeft nu de voogdij over de broer en zus.

"Ik kan de klok niet terugdraaien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.