Instellingen

Utrecht zet vaart achter verwijderen 5967 asbestdaken

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil in gesprek met huiseigenaren over het verwijderen van asbestdaken. In 2024 zijn die verboden.
Utrecht telt naar schatting 5967 'verdachte' daken. Dat is ongeveer 206.000 vierkante meter. De daken komen voor bij particulieren, bedrijven, woningcorporaties en gemeentelijke panden. Ter voorbereiding op het verbod komt de gemeente nu met een plan van aanpak in samenwerking met de provincie en omgevingsdiensten.

BIJEENKOMSTEN

Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering. Tijdens informatiebijeenkomsten wil Utrecht met huiseigenaren in gesprek over de sanering. Doel is per wijk een beeld te krijgen van de wensen en behoeften van bewoners.

ZONNEPANELEN

Dit najaar start de eerste informatiebijeenkomst in de wijk Oost. Met de optie "Asbest eraf, zonnepanelen erop" wil de gemeente eigenaren stimuleren om voor energiebesparende oplossingen te kiezen.

SUBSIDIE

Afgelopen juli heeft het Rijk de subsidie voor de sanering uitgebreid. Eigenaren van asbestdaken onder de 35m2 kunnen nu ook bij sanering aanspraak maken op de landelijke subsidieregeling.

SANERINGSBEDRIJF

Bedrijven, woningcorporaties en gemeentelijke panden mogen juist niet zelf asbestdaken verwijderen. Zij zijn wettelijk verplicht dit te laten doen door een erkend saneringsbedrijf. Om zelf het goede voorbeeld te geven gaat de gemeente de komende drie jaar alle gemeentepanden asbestvrij maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.