Burgemeester Bolsius over verkeerde keuze: "Ik ben ook maar een mens"

AMERSFOORT - Burgemeester Bolsius is door het stof gegaan. Hij had wél zijn gezicht moeten laten zien toen bezorgde Amersfoorters samen een wandeling maakten voor de met uitzetting bedreigde kinderen Howick (12) en Lili (11).
Bolsius besloot dat niet te doen en dat kwam hem op felle kritiek te staan. In een interview met RTV Utrecht legt hij uit wat hij fout heeft gedaan.

INTERVIEW

"Wat ik heel snel na die zondag mee heb gekregen waren indringende reacties over het feit dat ik niet ben geweest. Ik had weliswaar vooraf een verklaring uit laten gaan, maar de reacties daarna hebben mij echt aan het denken gezet."
"Dan ga je bij jezelf terug: hoe heb ik op dat moment de beslissing genomen. Ik heb de burgervaderlijke kant onvoldoende meegewogen op dat moment. Ook zijn er heel veel jonge Amersfoorters die emoties hebben rond het uitzetten van het gezin. Dat heb ik op dat moment onvoldoende gewogen."
- Handelde u te veel als bestuurder?
"Ik ben altijd bestuurder maar ik ben ook mens. Je maakt keuzes en in dit ongelooflijk ingewikkelde vraagstuk zitten heel veel tegenstrijdigheden en ingewikkeldheden. Maar de reacties die naderhand kwamen zetten je als mens aan het denken."
"Ik ben ook iemand van vlees en bloed en dan ga je bij jezelf te rade. Wat heb ik gedaan en hoe heb ik het gedaan. Dan moet je ook gewoon professioneel en menselijk zijn en zeggen: dat had ik anders kunnen en moeten doen."
- In een nieuw soortgelijk geval zou u dus anders handelen?
"Elke situatie is weer anders. Maar ik zal bij een volgende situatie ook weer heel goed naar die burgervaderlijke rol moeten kijken. In deze situatie had ik achteraf wel mee moeten lopen."
- Als u dat had gedaan, kon u dan nog iets betekenen voor Howick en Lili?
"Voor Howick en Lili kon ik op dat moment niets betekenen. Ik kon de bevoegdheid van de staatssecretaris niet aanraken. Mij was volstrekt helder dat hij niet ging bewegen. En mij was volstrekt helder dat hij gescheiden de uitzetting van de kinderen en hun moeder ging doen."
- Wat heeft u nu doen besluiten toch deze knieval te maken?
"Zoals ieder mens over dingen nadenkt die gebeurd zijn. Die kunnen dag en nacht in je hersenen gaan en die voel je in je hart. Ik ben ook een mens.
- Deze week zijn Howick en Lili gevonden. Is er contact tussen de gemeente en de kinderen?
"Niet direct, maar er is contact met de organisatie die de voogdij van de kinderen heeft gekregen. Zij moeten nu kijken wat de toekomst van deze kinderen gaat worden en dat is ongelofelijk ingewikkeld."

Het volledige interview met burgemeester Lucas Bolsius.
Burgemeester Bolsius heeft spijt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.