Instellingen

De Kwestie: Een gemeentegrens door je huis, kan dat niet anders?

Jurg interviewt op de gemeentegrens
Jurg interviewt op de gemeentegrens © RTV Utrecht
De grens loopt ook weer dwars door een nieuwe wijk
De grens loopt ook weer dwars door een nieuwe wijk © RTV Utrecht
RHENEN/VEENENDAAL - Het buurtschap Veeneind in Rhenen: een gezellige plek om te wonen met eigenlijk maar één probleem. Het wijkje ligt namelijk zo dicht tegen de gemeente Veenendaal aan, dat veel mensen denken dat het Veenendaal ís. Sommige inwoners zouden dan ook liever zien dat het buurtschap wordt ingelijfd door Veenendaal. Anderen willen per se Rhenens blijven. De Kwestie zoekt de grenzen op en vraagt zich af: moet dit stukje Rhenen niet Veenendaals worden?
De gemeentegrens tussen Rhenen en Veenendaal loopt dwars door het buurtschap heen en dat leidt voor zo'n 75 huishoudens tot rare situaties. Zo ligt de Engelse Werklaan voor de helft in Veenendaal en voor de andere helft in Rhenen. Bij één man loopt de gemeentegrens door zijn huis heen. De voordeur ligt in Veenendaal, een deel van de woonkamer ligt in de buurgemeente. De man moet er zelf om lachen: "Ik maak wel eens de grap tegen mijn vrouw dat ik even naar Rhenen ga om de tv aan te zetten."
Hoewel de situatie vooral een beetje vervelend (en ook lachwekkend) is, kleven er ook serieuze nadelen aan. Een vrouw vertelt dat de apotheek in Veenendaal weigerde om medicijnen langs te brengen voor haar man omdat haar huis 5 meter over de gemeentegrens staat. En als de navigatiesoftware van onze RTV Utrecht-auto het Rhenense deel van de straat al niet kan vinden, is het maar de vraag of de TomTom van de ambulance dit wel kan.
Een andere vrouw vertelt over de vreemde ambtelijke situatie voor de bewoners van het Rhenense deel van de straat. Zo wordt hun vuilnis opgehaald door de gemeente Veenendaal, maar betalen ze hiervoor geld aan Rhenen. Ook hebben de mensen in Veenendaal snel internet, terwijl dat voor de inwoners van Rhenen enkele meters verderop niet werd aangelegd.
Voorlopig zullen de 75 huishoudens moeten leren leven met de situatie: burgemeester en wethouders van Rhenen hebben een onderzoek laten uitvoeren en willen de problemen oplossen zonder de gemeentegrens te verleggen.
Toch is het laatste woord over de kwestie nog niet helemaal gesproken. In september overlegt de gemeenteraad van Rhenen nog een keer over de zaak. Tot die tijd kunt u kijken naar deze aflevering van De Kwestie, een letterlijk grensgeval!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.