Instellingen

Bunschoten maakt zich op voor debat vervuilde grond: "Dit kan gewoon niet"

© Gemeente Bunschoten
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeenteraad van Bunschoten praat vanavond in een extra raadsvergadering over de vervuilde grond die is gebruikt bij het versterken van de Westdijk. De raad en het college komen hiervoor eerder terug van hun zomerreces.
Het waterschap heeft al geëist dat de aannemer die de klus gedaan heeft de grond weer weghaalt, maar de politiek is er nog niet gerust op. "We zitten hier niet op te wachten. Het is een heel mooi project voor de toekomst, want daar ben je voor bezig. Maar de toekomst van het milieu en voor de mensen is hierdoor juist onzeker. Er zijn zoveel vragen, want dit kan gewoon niet", zegt SGP-fractievoorzitter Jan-Bert Heinen.

ZWARE METALEN

In de grond zitten hoge concentraties
en daarom had de grond nooit gebruikt mogen worden. Voormalig CAP-raadslid Pieter Vos hoorde al eerder dat er dieren ziek waren geworden die hadden gedronken van water bij de dijk en er zouden ook koeien zijn overleden.
"De boer had enkele koeien laten grazen bij het water en ze waren ook drachtig. Toen de koeien bevielen werden de kalfjes of dood geboren en of ze leefden niet lang. Toen ging de boer zich achter z'n oren krabben. Hij heeft zelf monsters laten nemen uit de sloot", stelt Vos.

WEGGEHAALD

Waterschap Vallei en Veluwe liet het werk aan de dijk uitvoeren door een aannemer. Het waterschap wil nu dat dat bedrijf er ook weer voor zorgt dat de verontreiniging voor het eind van dit jaar weggehaald wordt.
"Nu het vervuild blijkt te zijn is de aannemer echt aan zet en aansprakelijk. Wij willen dat de rekening uiteindelijk komt te liggen bij diegene die het materiaal gebruikt heeft en de vervuiling heeft toegepast", zegt Frank ter Maten van het waterschap.

NONCHALANT

Vanavond is er een
in de gemeenteraad over de vervuilde grond. De oppositie wil de wethouder stevig aan de tand voelen. De SGP sluit niet uit dat de wethouder te nonchalant is geweest.
"We houden alle opties open. Want is de zaak onderschat, zijn de juiste middelen ingezet, heeft de gemeente haar werk gedaan? Het is niet niks. Het gaat om zo'n groots project, het gaat over miljoenen", aldus Heinen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.