Instellingen

Pastoor zet haan terug op toren: "We besprenkelen hem met wijwater"

Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming-toren, kerk en kosterswoning.
Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming-toren, kerk en kosterswoning. © Wikipedia, Antoine
HOUTEN - Pastoor Fred Hogenelst is niet bang voor grote hoogtes. Dat komt goed uit, want hij gaat vandaag de lucht in om eigenhandig de haan en het kruis terug te plaatsen op de toren van de Houtense Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming-kerk. Het monument werd de afgelopen tijd gerestaureerd.
Hogenelst vertelde vanochtend op Radio M Utrecht dat hij dus geen last heeft van hoogtevrees. "Gelukkig niet, integendeel zelfs. Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik heb het wel vaker gedaan. Een keer in Bunnik en ook in het Gelderse Hengelo. Driemaal is scheepsrecht: ik vind het een mooie uitdaging."

HOOGWERKER

De pastoor weet precies wat hij straks moet doen. "Ik ga met een hoogwerker omhoog. Ik hoef niet de trap op met die bladgouden haan in de hand. Ik mag ook niet alleen, maar er is een technicus bij."
Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het goed komt en vraagt daarvoor ook de steun van boven. "Om alles goed te laten verlopen zegen ik ook vaak de haan met alle mensen daar omheen. We maken een gebed en besprenkelen de haan met wijwater, zodat alles goed mag gaan", zei Hogenelst in Utrecht is Wakker tegen presentator Richard Grootbod.

SCHEURVORMING

Volgens Hogenelst is het belangrijk dat de restauratie is uitgevoerd. "Uit een bouwkundig onderzoek eind 2015 bleek dat er door roest scheurvorming bij de balustrade was ontstaan. Daardoor zouden er stenen naar beneden kunnen vallen."
Hij is dan ook erg blij met het resultaat. "Het is goed dat we als gemeenschap onze historische kerken onderhouden, zodat ze hopelijk bewaard blijven voor toekomstige generaties."

"We besprenkelen de haan met wijwater"
Pastoor zet haan terug op toren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.