Utrechtse politici praten over carillon Domtoren: 's nachts aan of uit?

UTRECHT - Moet het carillon van de Domtoren 's nachts stil zijn of mag het gewoon om het kwartier een wijsje spelen? Utrechtse gemeenteraadsleden bespreken het vraagstuk vanavond in een commissievergadering.
Als het aan het Utrechtse stadsbestuur ligt, blijft het nachtelijk klokkenspel gehandhaafd. De gemeente beschouwt het als cultureel erfgoed. Het college heeft de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het schrappen van de regeling onversterkte muziek. Utrecht wil zo bewerkstelligen dat mensen met klachten zich niet langer melden bij de gemeente, maar bij de rechter.
Onno Nugteren en Peter Oostveen behoren tot de bezwaarmakers. Ze wonen al heel lang bij de Domtoren en startte een paar maanden geleden de Facebookpagina Domtoren in de nacht stil.

NACHTRUST

In een
vertelden de mannen dat het klokkenspel al heel lang hun nachtrust verstoord. Ze vroegen zich af hoe nuttig het is dat het carillon 's nachts om het kwartier een melodietje laat horen.
Nugteren heeft niets tegen het carillon. Hij noemde het in de reportage zelfs een fantastisch instrument. "Ik zou alleen liever zien dat het carillon om 00.00 uur stopt en om 08.00 uur 's ochtends weer begint. De Domtoren en het carillon zijn uniek, maar je hebt 's nachts wel recht op een aantal uren rust en stilte om te kunnen slapen", zei de Utrechter

TOONHOOGTES

"De klokken maken een monotoon geluid. Daar kan je aan wennen, net als aan het geluid van een spoorbaan", vulde Oostveen aan. "Maar het geluid van het carillon is iets heel anders. Dat heeft allerlei toonhoogtes. Dat kringelt hen en weer. Het kan zijn dat je geest daar heel anders op reageert. Ook is het denkbaar dat het geluid hier op de binnenplaats resoneert en harder binnenkomt." Volgens de buren van de Dom wordt de decibelnorm in ieder geval ruim overschreden.

ANDERE GEMEENTEN

Vorige maand onderzocht RTV Utrecht
met het klokkenspel. Daaruit bleek dat de Dom een van de weinige torens is waarvan het carillon 's nachts speelt.

NIET ZEUREN

De discussie over het klokkenspel maakt veel los. Na de RTV Utrecht-reportage lieten veel mensen weten dat binnenstadbewoners niet over dit soort dingen moeten zeuren en maar oordopjes moeten kopen. Toch klinkt er her en der ook begrip. Hoe dan ook: vanavond praten gemeenteraadsleden over de kwestie in een commissievergadering, een besluit wordt later genomen.

Domcarillon 's nachts aan of uit?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.