Instellingen

Burgemeester Bunnik zwaait af: "Los het op met bier en bitterballen"

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
BUNNIK - Hans Martijn Ostendorp neemt vandaag afscheid van Bunnik. Hij was 8,5 jaar lang de burgervader van de gemeente. Vanmiddag nemen raadsleden afscheid. Vanavond kunnen inwoners Ostendorp voor het laatst als burgemeester de hand schudden.
En die handen schudden, dat vond Ostendorp het mooiste aan zijn vak. Vanaf het begin af aan ontmoette hij zijn inwoners. Bij zijn installatie hadden ondernemers een biertap voor de deur van het gemeentehuis gezet. Maar volgens het protocol zou Ostendorp daar ver vandaan blijven.
"Dat viel niet goed. Ik heb me omgekeerd, m'n das afgedaan en een biertje getapt. Vanaf dat moment was het ijs gebroken." Ostendorp was daarna van Bunnik, beaamt hij met brede glimlach. De burgemeester stond in de kerk, in de kroeg, langs het voetbalveld. Hij was veel buiten te zien.

SHENJUN

In één kwestie in het bijzonder: Ostendorp streed voor een wijziging van het kinderpardon. Shenjun uit Odijk dreigde uitgezet te worden, maar de burgemeester voerde actie: "Ik kon toen echt iets betekenen voor het leven van een inwoner. Zo heb ik dat wel ervaren." Uiteindelijk mochten bijna 100 kinderen toch in ons land blijven. Waaronder ook Shenjun. Dat nieuws bereikte Ostendorp in zijn werkkamer per telefoon: "Dat is het enige moment geweest dat ik emotioneel was, hier op m'n kamer." Terwijl hij het vertelt, vullen zijn ogen zich weer met vocht. "Toen had ik een paar minuten alleen nodig op mijn kamer. En nu ik erover praat, raakt het me nog."

OPHEF

Ostendorp was weinig in opspraak. Dat lijkt een verdienste van de burgervader zelf. Zoals hij zegt: "elk brandje is te blussen met een kopje water". Er snel bij zijn, dat is het devies van Ostendorp. "Echt in gesprek gaan, als je iets niet goed hebt gedaan." Daar is hij blij mee, het ontmoeten dat centraal stond tijdens zijn burgemeesterschap. Dat neemt hij mee als nieuwe algemeen directeur van voetbalclub De Graafschap. "Heel veel is op te lossen met bier en bitterballen. Ontmoet elkaar en ga in gesprek. En heb niet zo snel een oordeel."

DE GRAAFSCHAP

Een nieuw hoofdstuk dient zich aan. Na 8,5 jaar een geliefde burgemeester te zijn, gaat Ostendorp zijn droom achterna. Hij wordt een echte
. Terugblikkend zegt Ostendorp zeker 400 collegevergaderingen te hebben gehad en 8000 besluiten te hebben genomen.
Bunnik gaat Ostendorp aan het hart. "Ik heb een warme band opgebouwd met de ondernemers en inwoners." En daarom zijn ze allemaal welkom vanavond. "Ik ben blij dat we hier nog een jaartje blijven wonen, zodat het afscheid zacht zal zijn. Want, naast mijn vrouw en kinderen, is Bunnik echt het beste dat mij in mijn leven is overkomen."

OPVOLGER

Vanaf morgen neemt
het burgemeesterschap van Bunnik waar. Tot eind 2018 is hij waarnemend burgemeester, tot er een echte vervanger is gevonden. Ostendorp denkt dat kandidaten "in de rij zullen staan" voor zijn geliefde gemeente Bunnik.
Bekijk een uitgebreid afscheidsinterview met Hans Martijn Ostendorp bij dit artikel.

Afscheidsinterview met burgemeester Ostendorp: "Bunnik is het beste dat mij is overkomen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.