Jonge bevers in heringerichte Palmerswaard

RHENEN - De ruige natuur bij de Palmerswaard bij Rhenen is de afgelopen tijd grondig onder handen genomen. Het gebied is omgetoverd tot een ruimtelijk en open gebied waar bevers opnieuw hun plekje hebben gevonden. Vandaag is er in Rhenen een feestje om de herinrichting te vieren.
Projectleider Anne Jansen vertelde vanochtend in Utrecht is Wakker dat het een lastig bereikbaar gebied was. "Het was een gebied waar veel kleiwinning was. Het bestond uit kuilen en hopen en daar was natuur op ontstaan. Dat was ook voor ons niet te beheren, omdat je er niet met machines in kon komen."

OVERSTROMING

De Palmerswaard in Rhenen is onderdeel van het grootschalige project
om meer ruimte te geven aan de rivier. "Rijkswaterstaat heeft tegen het Utrechts Landschap gezegd dat er iets moest gebeuren. Omdat de vegetatie te hoog was, was de doorstroming niet goed op het moment van een overstroming. Als de Rijn buiten zijn oevers treedt, zou het water niet weggevoerd kunnen worden", aldus Jansen.
Boswachter Hugo Spitzen vertelde verslaggever Robert-Jan Booij in Utrecht is Wakker dat de herinrichting goed heeft uitgepakt voor de flaura en fauna in het gebied. "Ze hebben prachtige geulen aangelegd voor vissen, zodat ze zich kunnen voortplanten. Ook is er nu veel riet, dat eerst elders groeide. We verwachten een brede rietkraag en we hopen dat daar bijvoorbeeld karekieten op af komen."

BEVERS

Spitzen is ook in z'n nopjes met de aanwezigheid van bevers, die ook na de herinrichting zijn gebleven. "We hebben twee burchten met jongen gezien. Als die blijven, dan heb je het goed gedaan. Het goeie is dus behouden en we hebben wat moois toegevoegd!"
De herinrichting van de Palmerswaard is een project van onder meer Het Utrechts Landschap, de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat.

Verslaggever Robert-Jan Booij live vanuit Rhenen in Utrecht is Wakker (I)
Verslaggever Robert-Jan Booij live vanuit Rhenen in Utrecht is Wakker (II)
Palmerswaard is geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.