RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Fjordenpaarden weg uit Vianen

VIANEN - Twee geliefde fjordenpaarden zijn weg uit natuurgebied Middelwaard in Vianen.

De paarden van 17 en 20 jaar zijn opgehaald door de nieuwe pachter waarmee landeigenaar stichting Het Utrechts Landschap in zee is gegaan. Dit tot verdriet van Rianne Boer. Zij nam de verzorging een tijd geleden over van hobbyboer Jaap Clements.


GESTOLEN

Volgens Boer ging het de laatste tijd minder goed met de stokoude Noorse raspaarden omdat ze te veel eiwitten binnenkregen. Ze was onaangenaam verrast dat de dieren ineens weg waren.

Ze heeft naar de paarden gezocht en verspreidde op Facebook een bericht om naar de dieren uit te kijken. "Ze zijn vanochtend meegenomen door iemand die niet de eigenaar is", aldus Boer.

Inmiddels is haar duidelijk hoe de vork in de steel zit. "Ik heb de eigendomspapieren van de paarden, maar sta niet in mijn recht heb ik van de politie begrepen. Ik ben geen pachter. Het is vervelend, want ik was nog bezig om een waardevolle oplossing te zoeken in overleg met de veearts. Ik hoopte dat ik ze een veilig thuis in het buitenland kon bezorgen."


SLACHT

Hobbyboer Clements sprak al met de veehandelaar die de fjordenpaarden heeft opgehaald. "Hij heeft me verzekerd dat de dieren niet naar de slacht gaan, maar naar een bosrijk gebied in Limburg waar ze meer ruimte hebben." Volgens Clements waren de paarden geliefd in Vianen en omgeving. "Mensen vroegen er vaak naar en kinderen wilden de dieren graag even aaien."

De nieuwe pachter, veehandelaar Wim Verhoef, wil niet vertellen waarom hij de paarden uit Middelwaard heeft weggehaald. Hij weigert RTV Utrecht te woord te staan.


MIDDELWAARD

De Middelwaard is een natuurgebied en uiterwaard bij de Lekbrug over de A2 bij Vianen. Langs de Lek liggen zandstrandjes, wilgenvloedbosjes en rietlandjes. Rond een recreatieplas is een wandelroute uitgezet van 3 kilometer.

Oeverzwaluwen broeden in het door het Utrechts Landschap aangelegde oeverzwaluwwand. In het riet leven bruine kiekendief en de roerdomp. Rond de recreatieplas vertoeven met name in de winter veel eendensoorten en ganzen. De graslanden worden in de zomer gebruikt door broedende patrijzen, graspiepers en fazanten.


MAAIEN

Door het niet in één keer maaien van het hele gebied en de inzet van Schotse hooglanders en fjordenpaarden werd een grotere afwisseling in de vegetatie verkregen. Inmiddels zijn beide diersoorten weg uit Middelwaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht