RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moskee alFitrah in Overvecht moet pand verlaten van rechter

UTRECHT -

De Stichting alFitrah moet binnen vier weken het pand aan de Pahud de Mortangesdreef in Utrecht ontruimen. Ook moet de huurachterstand worden betaald, bepaalde de rechter. Dat bedrag loopt inmiddels in de tonnen.

De stichting en de eigenaar van het pand stonden voor de vierde keer tegenover elkaar in een kort geding. De rechter bepaalde eerder al dat huurachterstanden betaald moesten worden, maar dat is niet gebeurd.

De verhuurder stapte daarom opnieuw naar de rechter, die nu bepaalde dat de stichting snel het pand moet verlaten. AlFitrah heeft sinds 2015 geen huur betaald zonder tussenkomst van de rechtbank. Het is volgens de rechter daarom niet aannemelijk dat de stichting op korte termijn alsnog aan die verplichtingen zal voldoen.


REACTIE ALFITRAH

Imam Suhayb Salam laat aan RTV Utrecht weten de uitspraak niet terecht te vinden. Hij wil een spoedappŤl aanvragen bij de rechter en gaat er vanuit dat zijn moskee gewoon mag blijven zitten. De activiteiten in het gebedshuis gaan vooralsnog gewoon door.


FIOD

AlFitrah ligt al langer onder vuur en het is niet de enige rechtszaak waarbij de salafistische moskee betrokken is. In september deed de FIOD een inval in het pand in Overvecht. Onder leiding van het OM is een groot onderzoek gestart naar witwaspraktijken. Die zaak loopt nog.

De Utrechtse gemeenteraad maakte zich in het verleden grote zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. Het onderwijs in het gebedshuis zou zeer strikt op de eigen islamitische identiteit zijn gericht. Leerlingen zouden daardoor nauwelijks in staat zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen.


OPTIEFEN

Landelijke politici waren ook niet blij met de alFitrah-moskee. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei
onder meer dat het gebedshuis kinderen "vergiftigde met zieke denkbeelden". PVV-leider Geert Wilders noemde imam Suhayb Salam een "haatimam" en zei dat hij moet "optiefen naar een of ander islamitisch land".Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -