Instellingen

"Lakse" wethouder Bunschoten overleeft motie van wantrouwen

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Felle en kritische woorden vanavond in de richting van CDA-wethouder Menno Nagel tijdens een extra raadsvergadering in Bunschoten. De voltallige oppositie eist publiekelijk excuses van Nagel voor zijn rol in de problemen rondom de vervuilde Westdijk aan de rand van het dorp. Nagel kreeg zelfs een motie van wantrouwen, maar die overleefde hij door steun van de twee coalitiepartijen ChristenUnie en CDA.
Nagel wordt vooral verweten dat hij de problemen onderschat heeft. Volgens VVD raadslid Beukers is de wethouder "laks" geweest. De Christelijke Arbeiders Partij (CAP) zegt dat Nagel de raad onvolledig en te laat heeft ingelicht. Nagel wilde echter niets van excuses weten. "Die moet je maken als je iets verkeerds hebt gedaan en daar ben ik me niet bewust van."

KINDERLIJK TOEGESPROKEN

Hoewel het Waterschap verantwoordelijk is voor de versterking van de Westdijk heeft de gemeenteraad van Bunschoten meerdere malen gevraagd naar de vervuiling. Volgens de oppositie werden raadsleden die daar naar vroegen kinderlijk door de wethouder toegesproken en deed hij de problemen af als geen zaak van de gemeente. "Nu blijkt dat de problemen enorm zijn." Volgens Nagel kon indertijd nog niet hard gemaakt worden dat de grond verontreinigd was en ging hij er als gemeentebestuurder dus niet over.
De Westdijk in Bunschoten is, naar nu blijkt, wel degelijk zwaar vervuild. De grond die voor de dijkversterking is gebruikt komt van het bedrijf ATM in Moerdijk. RTV Utrecht meldde vandaag al dat de Inspectie Leefomgeving en Transport ATM een dwangsom heeft opgelegd. Volgens de inspectie maakt ATM vervuilde grond niet goed schoon en worden afnemers verkeerd geïnformeerd.

TERUG VAN RECES

De raadsleden zijn voor het debat over de Westdijk op verzoek van de oppositie eerder teruggekomen van reces. De coalitiepartijen lijken niet blij te zijn met het vroegtijdig afbreken van hun vakantie. ChristenUnie-fractievoorzitter Koelewijn zegt dat de CAP "het liefst zelf in de schijnwerpers wil staan".

Wethouder Nagel weigert excuses te maken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.