CDA stapt uit college IJsselstein om samenwerking met Montfoort

IJSSELSTEIN - De gemeentelijke samenwerking met Montfoort leidt in IJsselstein voor de tweede keer in een half jaar tot een bestuurscrisis. Het CDA in IJsselstein is uit de coalitie gestapt en wethouder Vincent van den Berg stelt zijn portefeuille ter beschikking. De overige coalitiepartijen zijn verbijsterd.
D66, SP en GroenLinks sloten eind februari een akkoord met het CDA, waardoor IJsselstein een jaar voor de verkiezingen nieuwe wethouders kon aanstellen. Eerder was het college gevallen, nadat uit was gekomen dat de bestuurlijke samenwerking met Montfoort 1,5 miljoen euro duurder was uitgevallen.
Wethouder Van den Berg en de CDA-fractie vinden dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om de samenwerking met Montfoort te laten slagen. Van den Berg concludeert dat uit een rapport dat de gemeenteraad had laten opstellen en zegt dat hij daarover te veel van mening verschilt met de andere wethouders. Fractie-voorzitter Edwin Tas volgt dat oordeel.
D66, SP en GroenLinks zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze de stap van het CDA onverantwoordelijk vinden. Zij denken dat het college wel degelijk van plan is om ingrijpende maatregelen te treffen bij de UW Samenwerking, de gezamenlijke ambtenarenorganisatie van IJsselstein en Montfoort. Volgens de coalitiepartners heeft Van den Berg zichzelf buitenspel gezet door steeds ruzie te maken over details.
Hoe het gemeentebestuur nu verder gaat moet de komende dagen blijken. De drie overgebleven collegepartijen beraden zich nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.