Instellingen

OM eist 200 uur taakstraf tegen oud-politicus Linschoten

EEMNES - Voormalig VVD-politicus Robin Linschoten uit Eemnes moet vanwege belastingfraude tweehonderd uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van een half jaar. Aan het voorwaardelijke strafdeel moet een proeftijd van drie jaar worden gekoppeld, eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.
Linschoten moest zich vandaag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden voor mogelijke fraude met belastingen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de voormalige VVD-politicus uit Eemnes ervan dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangiften heeft gedaan voor de omzetbelasting.
Dat gebeurde volgens het OM over de jaren 2010 tot en met 2012, met zijn eigen bv's. Het geschatte nadeel voor de Staat ligt volgens het OM rond de 100.000 euro.
Volgens de aanklager kreeg Linschoten over die jaren keer op keer signalen van zijn boekhoudkantoor dat hij stukken moest opsturen, maar negeerde hij die volkomen. "Hij vertrouwde op de professionaliteit van zijn boekhoudkantoor, zegt hij. Maar als het kantoor zo professioneel was, waarom nam hij het dan niet serieus?"
De officier maakt later voor de rechtbank in Amsterdam de strafeis bekend tegen de vroegere staatssecretaris, die in de zaak een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie afwees.
Op 29 september doet de rechter uitspraak.

BOEKHOUDER

De zestigjarige Linschoten heeft tegenover media ontkend dat hij fraude heeft gepleegd. In het FD zei hij dat zijn enige fout is dat hij zijn boekhouder onvoldoende heeft gecontroleerd. Hij zei verder dat hij financieel aan de grond zit.
Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was hij twaalf jaar lid van de Tweede Kamer voor de liberalen.

LOOPBAAN

Na zijn politieke loopbaan werkte Linschoten onder meer bij verzekeraar Interpolis en richtte hij zijn bedrijf Vemako consultancy op. Ook was hij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER).
In 2009 was hij nog enige maanden actief voor de in dat jaar omgevallen DSB Bank van Dirk Scheringa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.