Amersfoort komt met voorproefje van nationale kerkproeverij

AMERSFOORT - Kerkgangers worden volgende week uitgenodigd om anderen mee te nemen naar hun kerk. 350 parochies en kerkelijke gemeenten uit twintig stromingen uit de chistelijke cultuur staan achter de ludieke actie. Vandaag wordt deze al vrolijk ingeluid in Amersfoort.
Volgens de organisatie zoeken veel mensen naar zingeving of steun en kracht in hun leven. De kerk kan dat misschien bieden, maar veel zouden mensen "verbazend" weinig afweten van die mogelijkheid. "Kerken willen van oudsher uitnodigend zijn en mensen welkom heten, maar in de praktijk blijkt de drempel om op zondag naar de kerk te gaan hoog en de gelovige gemeenschap niet altijd uitnodigend'', zeggen de initiatiefnemers.

MISBRUIKSCHANDAAL

Kerkleden roeien misschien een beetje tegen de stroom in, nu de ontkerkelijking zo groot is, er een misbruikschandaal was en christenen soms het doelwit zijn van spot. "Maar de kerken zijn echt niet uitgestorven", aldus de organisatie.
De bedoeling is nu dat kerkgangers vrienden, kennissen, buren en collega's uitnodigen om 9 of 10 september eens mee te gaan naar een dienst in hun vaste godshuis. Ze kunnen daar "proeven" aan een geloof en kerkgemeenschap.

WIE NIET WAAGT

De organisatie heeft geen idee hoeveel mensen er met de campagne bereikt gaan worden, maar "wie niet waagt wie niet wint". De Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië houdt al sinds 2004 'kerkproeverijen' op de 'Back to Church Sundays'.
Bij de Sint Joriskerk wordt vandaag een als spectaculair aangekondigde taart aangesneden, vervaardigd door de winnares van Heel Holland Bakt 2016, Annemarie Pronk. Volgende week doen er in onze regio ook kerken mee in onder meer in Doorn en Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.