AlFitrah wil door: "Wij vertrouwen op God"

UTRECHT - Het bestuur van de Utrechtse alFitrah-moskee gelooft niet dat de sluiting daadwerkelijk doorgaat. Dat laat imam Suhayb Salam weten aan RTV Utrecht.
"Wij vertrouwen op God, zoals we dat zeggen", aldus de imam. "De activiteiten gaan gewoon door. We gaan wel kijken wat we gaan doen, maar we verwachten niet dat we eruit moeten."

SLECHT UITPAKKEN

Toch moet de moskee van de rechter binnen vier weken gesloten zijn. De sluiting zou volgens lokale politici wel eens slecht uit kunnen pakken voor de stad. De PvdA en D66 vrezen dat de volgelingen na de sluiting van de moskee uit beeld verdwijnen.
"Hoe gaat het verder als ze hier niet meer gehuisvest zijn?", vraagt D66-raadslid Arjan Kleuver zich af. "Want het goede was juist dat we in elk geval contact hadden, zodat we wisten wat er gebeurt."
Ook de VVD heeft die zorg, maar roept de gemeente tegelijk op om niet mee te werken aan het vinden van een nieuwe locatie. "Ik maak me zorgen over wat er met de leerlingen gebeurt", zegt raadslid Queeny Raykowski. "Dat zijn onze Utrechtse kinderen. En die wordt geleerd om met hun rug naar de Nederlandse samenleving te staan."

HUURACHTERSTAND

De alFitrah-moskee moet dicht vanwege een huurachterstand. De huurder en de verhuurder hebben een langlopend conflict en daarom wordt de huur al enige tijd niet meer betaald. De moskee trekt al langer in Utrecht en landelijk de aandacht omdat kinderen er een anti-westerse opvoeding zouden krijgen.
De moskee ontkent dat en zegt dat de kinderen juist wordt geleerd om overeind te blijven in de westerse samenleving.

SPOEDZITTING

De moskee gaat de sluiting aanvechten in een spoedzitting bij de rechter. Als de moskee die zaak verliest moet het pand uiterlijk 28 september leeg zijn. De laatste optie voor de moskee is om het pand van de verhuurder te kopen. AlFitrah heeft daar al langer plannen voor.
De zorgen van de raadsleden over het ontbreken van controle vindt de imam onnodig. "Het is in strijd met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst."

Gemeenteraad bezorgd: gaat alFitrah ondergronds?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.