Steeds meer Utrechters hebben tabak van roken

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal rokers in de provincie Utrecht is tussen 2012 en 2016 afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die de GGD vandaag bekend heeft gemaakt. In 2012 rookte 23 procent van de inwoners van de provincie. Vorig jaar was dit gedaald tot 21 procent.
Voor het onderzoek hebben ruim 38.000 inwoners uit de regio een vragenlijst ingevuld. Het aantal niet-rokers is vooral toegenomen onder laagopgeleiden, mensen met een niet-westerse achtergrond en in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar.

TREND

De trend in Utrecht sluit aan bij de landelijke ontwikkeling van de laatste decennia. Waar in 1989 nog 38 procent van de Nederlanders rookte, is dat nu nog 23 procent. Utrecht scoorde afgelopen jaar dus een paar procentpunten gezonder dan heel Nederland. Volgens de GGD is het opleidingsniveau hiervoor een mogelijke verklaring. Inwoners van deze regio zijn gemiddeld hoger opgeleid. Uit studies blijkt dat hoger opgeleiden gemiddeld een betere gezondheid hebben.

ROOKVRIJ

De afgelopen jaren zijn in de provincie verschillende programma's ingezet om rookverslavingen te voorkomen. Zo helpt de GGD regio Utrecht scholen bij het ontwikkelen van een anti-rookbeleid en rookvrije schoolpleinen. Daarnaast zijn er lokale projecten om kinderen thuis vrij van rook te laten opgroeien en om rokers te stimuleren om te stoppen.
Daarnaast zijn er landelijke ontwikkelingen die het roken ontmoedigen. Denk daarbij aan het rookverbod in openbare ruimtes, werkplekken en horeca, de verhoging van de tabaksprijs en een verbod op reclame.

PREVENTIE

Ondanks de positieve uitkomst van het gezondheidsonderzoek hamert de GGD op het blijven inzetten op preventie. De cijfers laten bijvoorbeeld ook zien dat jongeren tussen 19 en 25 jaar juist vaker met roken in aanraking zijn geweest dan vier jaar geleden.

"Met preventie kun je nooit achterover leunen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.