RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moordzaak Koen Everink in december inhoudelijk behandeld

BILTHOVEN -

De rechtbank heeft alle verzoeken van de advocaat van Mark de J. verworpen tijdens een zitting over de moord op Bilthovenaar Koen Everink. De zaak wordt op 11, 12 en 13 december inhoudelijk behandeld. Op 21 november is er nog een pro-formazitting.

De J. heeft vanaf het begin ontkend dat hij op 3 maart 2016 zijn goede kennis en gokmaatje heeft omgebracht. Hij was op de bewuste avond op bezoek bij Everink. Ze keken voetbal. Everink werd de volgende ochtend gevonden door zijn dochtertje in de keuken van zijn villa in Bilthoven. Hij had tientallen messteken.


BEWIJS

Volgens het OM wijst alles in de richting van De J. Bloed van Everink is in de auto van de verdachte gevonden. Ook is er dna van De J. op een mes gevonden en had de gokverslaafde verdachte een forse schuld bij Everink.

Op de iPad van de 30-jarige Rotterdammer zijn enkele opvallende zoektermen op Google ingetikt. Hij zocht onder meer naar 'messteken in onderbuik', 'Blokker keukenmes' en 'kogel door hersenstam'. Daarnaast heeft De J. familieleden verzocht om een duur horloge van Everink te verbergen.


ONTVOERD

De J. stelt dat hij ontvoerd is door vier mannen toen hij naar huis wilde gaan na het bezoek aan Everink. Zij zouden informatie over de rijke zakenman hebben gevraagd en hem binnen hebben vermoord. Ook maandag, tijdens een niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank, hield De J. dit verhaal vol. Hij wordt gesteund door zijn familie die 40.000 euro tipgeld heeft uitgeloofd.

Raadsman Bob Kaarls vroeg vanmorgen om de voorlopige hechtenis van de voormalig tenniscoach op te heffen. Ook pleitte hij voor nader dna-onderzoek, 3D-onderzoek naar de steekwonden en onderzoek naar hoe de moord precies is gepleegd. De rechter verwierp al deze verzoeken omdat het geen nieuwe inzichten verwacht. Er is al onderzoek gedaan door het NFI, IFS en TMFI.


TEGENONDERZOEK

Kaarls schermde vanmorgen met nieuw forensisch tegenonderzoek door het IFS. Hieruit zou blijken dat de moord door meer mensen is gepleegd en dat er mogelijk wel vijf wapens zijn gebruikt om Everink te doden. De raadsman verweet het OM niet open te staan voor verder sporenonderzoek en dus niet voor waarheidsvinding.

Het OM liet weten sterk te twijfelen aan de onafhankelijkheid van het IFS omdat het lab is ingeschakeld door de verdediging, twitterde verslaggever Iris Tasseron die namens RTV Utrecht aanwezig is in de rechtszaal.

"De interpretaties zijn gebaseerd op onvoldoende onderbouwde aannames die op diverse punten strijden met het oordeel van de benoemde deskundigen. Ook zijn er twijfels over de onafhankelijkheid aangezien het bureau wordt betaald door de verdediging", aldus het OM.


NIEUWE ADVOCAAT

Kaarls is de nieuwe raadsman van De J. Hij is opvolger van Pieter Hoogendam, die de verdediging neerlegde omdat de rechter ook toen niet akkoord ging met extra DNA- en bloedonderzoek.

"Mijn cliŽnt is niet agressief. Dat past niet bij zijn persoonlijkheid", sprak Kaarls vanmorgen. "Hij is een normale, doodgewone jongen. Hij is een sporter. Geweld past niet bij hem." De advocaat vond dan ook dat De J. moest worden vrijgelaten.

Het OM voelde daar helemaal niets voor en vond dat dit ook niet uit te leggen zou zijn aan de samenleving. "Er is geen enkel bewijs dat de lezing van De J. klopt", aldus de aanklager.


GOKSCHULDEN

In de Nederlandse tenniswereld was bekend dat De J. forse schulden had bij Everink en dat hij een gokverslaving had. Toptennissers Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker hebben dat verklaard bij de politie. Het zou gaan om een bedrag van ruim 20.000 euro. De J. ging regelmatig met Everink naar het casino in Utrecht.

Verder blijkt uit Whatsapp-verkeer dat Everink bij De J. heeft geklaagd dat hij zijn gokschulden niet snel genoeg afloste. Op een later moment zou Everink opnieuw tienduizenden euro's hebben geleend aan de tenniscoach. Ook al dat geld werd vergokt.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -