Instellingen

Handbogen, trommels en kostuums: duizenden gildeleden nemen bezit van Soest

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
SOEST - Wie niet beter wist, moet zondagmiddag in Soest gedacht hebben dat hij in een aflevering van een kostuumdrama zat. Door het dorp trok namelijk een bonte optocht van 3000 gildeleden in historische kledij, inclusief trommels en kleurrijke vaandels. Maar dit was geen film: dit was een ontmoeting tussen gildes uit het land, oftewel: Landjuweel Soest 2017.
Gildes hebben een rijke geschiedenis in Nederland. Het Groot Gaesbeeker Gilde uit Soest, dat het Landjuweel Soest 2017 organiseert, stamt naar eigen zeggen uit de 14e eeuw. Toen verdedigden de leden 'have en goed' met 'buksen en bogen', bijvoorbeeld in ruzies met naburige dorpen of de soldaten van verschillende bisschoppen en graven van Holland.
De leden van de verschillende gildes ontmoeten elkaar wel vaker, maar een landjuweel is bijzonder omdat er gilden en schutterijen uit heel Nederland aan meedoen. Een landjuweel vindt daarom maar eens elke 7 tot 8 jaar plaats. De laatste keer in Soest was 30 jaar geleden in 1987.
Tijdens Landjuweel Soest 2017 waren er naast de optocht ook andere typische gilde-activiteiten te bewonderen zoals bazuinblazen, handboogschieten, gildetrommen en een ringsteekwedstrijd.

"We hebben allemaal één doel: broederschap."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.