Vrouwen eerst bij opening academisch jaar

UTRECHT - Bij de opening van het academisch jaar besteedt de Universiteit Utrecht extra aandacht aan de vrouwelijke hoogleraren. Zij lopen vandaag voorop in de jaarlijkse cortège en ze beginnen een netwerk dat moet zorgen voor meer vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit.
De universiteit viert dit jaar het Westerdijkjaar, omdat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden als eerste Nederlandse vrouw hoogleraar werd. Een eeuw later is nog slechts een vijfde van de hoogleraren op de Universiteit Utrecht een vrouw. Utrecht loopt daarmee achter op de rest van Nederland.

SUPPORT

"Ik denk dat het een traditioneel probleem is, dat vrouwen niet heel graag op de voorgrond treden om te zeggen hoe goed ze zijn. Ik denk ook dat vrouwen zich ook niet zo makkelijk laten supporten", zegt hoogleraar Aletta Kraneveld.
Die support houdt volgens haar in dat er mensen om je heen zijn die voor je op de bres springen. Om het vrouwelijke netwerk te versterken komen de vrouwelijke hoogleraren voor de opening van het academisch jaar bij elkaar. De bijeenkomst is de start van het Female Professors Utrecht University netwerk.
CORTÈGE
Daarna volgt de cortège naar de Domkerk, de plechtige jaarlijkse optocht van hoogleraren. Dit jaar lopen de vrouwelijke hoogleraren voorop. "De volgende stap is dat we echt een actieplan gaan maken", zegt Kraneveld. "Eigenlijk staat de vorm nog helemaal open, maar ons doel is echt om zichtbaarheid en support op de kaart te zetten voor vrouwen die bezig zijn met hun wetenschappelijke carrière."
De opening van het jaar is live te volgen op de website van de Universiteit Utrecht.

Aletta Kraneveld over het netwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.