Grote expo over Pyke Koch in Centraal Museum

UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht wijdt dit najaar een tentoonstelling aan Pyke Koch. De Utrechtse kunstenaar is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland.
Het is de grootste tentoonstelling over de schilder in meer dan twintig jaar. In de expositie "De wereld van Pyke Koch" wordt Kochs werk getoond in de context van dat van zijn tijdgenoten, zoals Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop, maar ook Duitse kunstenaars als Georg Grosz en Anton Rõderscheidt.
Koch werd na de oorlog veroordeeld voor zijn fascistische sympathieën en mocht een jaar niet exposeren. In 1950 was zijn naam al weer genoeg gezuiverd; toen vertegenwoordigde hij met een paar collega's Nederland op de 25ste Biënnale van Venetië. Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980.
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum, zegt dat het werk en de persoon van Pyke Koch tot op de dag van vandaag blijven fascineren. "We zijn dan ook enorm trots dat we meer dan zestig werken van hem kunnen laten zien, aangevuld met nog eens veertig schilderijen van tijdgenoten. Het belooft een prachtig afwisselende tentoonstelling te worden."
De tentoonstelling opent op 18 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.