Instellingen

Westbroek bestrijdt onkruid: van branden tot stomen

© RTV Utrecht
HOUTEN - Henk heeft veel last van onkruid in de tuin en tussen de tegels. Wat hij ook doet om ervan af te komen, niks helpt. Een brander duurt 10 minuten per plant en gif is te gevaarlijk, zeker met spelende kleinkinderen.
Henk gaat op bezoek bij 'Onze Tuin'-hovenier Mark van Noppen. Hij is leraar groenvoorziening op het Wellantcollege in Houten. Op school leren de leerlingen om zo milieuvriendelijk mogelijk onkruid tussen bestrating te bestrijden.

ONKRUID BESTRIJD JE ZO

Mark laat een aantal methoden van onkruidbestrijding zien. De eerste is met de hand, bijvoorkeur met een verfkrabber. Henk: "Dit gaat toch heel erg veel tijd kosten want het bloed stroomt nou al naar mijn hoofd".
Daarna volgt de brander, waarmee het onkruid kort wordt verwarmt. "Thuis wacht ik gewoon 10 minuten terwijl de brander op het onkruid staat, totdat het helemaal weg is, maar dat doe ik dus helemaal fout", zegt Henk.
Mark: "Maar altijd een brandblusser of water in de buurt en pas op met ventilatiegaten in woningen want dat gaat zo je spouwmuur in".
Een stoomapparaat doet hetzelfde als een brander. Een grastrimmer oftewel kantjesmaaier werkt ook goed, maar pas op voor rondspattende steentjes en takjes. Nadeel is dat je niet snel de wortels bereikt.
Mark heeft een teleurstellende mededeling voor Henk: "De beste methode om onkruid te verwijderen is toch echt met de hand."

TOPTIP

En de beste onkruidpreventie is: regelmatig je stoep of terras vegen. Dat doet Henk aan zijn moeder denken: "Ik krijg ineens een flashback, mijn moeder veegde elke maandag het stoepje voor". Mark: "En, stond er onkruid?" Henk: "Totaal niet!"
Henk Westbroek is elke dinsdag te zien op RTV Utrecht. De aflevering staat ook alvast bij dit artikel.

Westbroek trekt ten strijde tegen het onkruid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.