Maarten van Rossem deelt hamburgers uit in eerste McDrive van Nederland

HUIS TER HEIDE - Dertig jaar geleden, in 1987, vond een revolutie plaats in Huis ter Heide. McDonald's opende als eerste in Nederland een drive-thru: een restaurant waar je in de auto je bestelling krijgt geserveerd.
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Van Rossem Vertelt gaat presentator en historicus Maarten van Rossem een dagje meewerken in het restaurant langs de Amersfoortseweg.
In Amerika kende men de McDrives al, maar in Nederland moest men erg wennen. Maar klanten raakten al snel enthousiast. Er stonden in de eerste maanden zelfs files.
Het werd zó druk dat buren een rechtszaak aanspanden vanwege overlast. Daarom moest de McDrive tijdelijk dicht.

AMERIKAANSE SOLDATEN

De eerste drive-thru werd niet voor niets geopend in Huis ter Heide. Het restaurant ligt dichtbij de voormalige vliegbasis Soesterberg en de Amerikaanse soldaten waren al bekend met het fenomeen.
In Amerika ging de eerste McDrive in 1975 open, ook vlakbij een militaire basis. Dat had een reden: Amerikaanse militairen mochten zich niet in uniform in openbare gelegenheden bevinden. Doordat soldaten bij een drive-thru langsreden konden ze toch hun hamburgers nuttigen.

RAAR

Maarten heeft zich al die dertig jaar enorm verbaasd over het fenomeen: "Wie wil nou zijn auto ondersmeren met restanten van hamburgers, ik vond het maar raar".
Daarom hijst zichzelf in uniform met twee doelen voor ogen: medewerker van de maand worden en onderzoeken waarom mensen het toch prettig vinden om in de auto te eten.
Van Rossem Vertelt wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht. De eerste aflevering is nu online te zien.

Maarten van Rossem probeert medewerker van de maand te worden bij de McDrive.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.