Roemeense bende observeerde en beroofde bejaarde dame: 9 maanden cel geëist

AMERSFOORT - Tegen drie mannen en één vrouw die vorig jaar een bejaarde vrouw in Amersfoort hebben beroofd, is negen maanden gevangenisstraf geëist. De Roemenen behoorden volgens het Openbaar Ministerie tot een internationaal opererende bende.
Het slachtoffer (82) uit Amersfoort werd in september gevolgd door een aantal mannen toen ze na langdurige ziekte weer eens kon winkelen. Bij de visboer observeerde de bende haar en in de lift van haar appartement aan de Graaf Willemlaan beroofden ze de vrouw van haar portemonnee met haar pinpas. Dat deden ze door haar af te leiden met een formulier dat ze zou moeten ondertekenen. De mannen hadden haar pincode vermoedelijk afgekeken, want op verschillende plaatsen in het land namen ze geld op van haar rekening.

DENEMARKEN

Uitgebreid recherchewerk leverde begin maart een link op met Denemarken. Daar bleken de vier verdachten voor soortgelijke delicten vast te zitten. Onderzoek naar het kenteken van de Audi die de mannen in Amersfoort gebruikten, leidde ondertussen naar een tenaamgestelde in Duitsland. Deze Roemeense man bleek contacten te hebben met vier landgenoten, die geheel aan het signalement van de gezochte verdachten voldeden.

UITLEVERING

De recherche deed een Europees internationaal informatieverzoek naar de verblijfplaats van de vier, waarop bleek dat zij niet alleen in Nederland actief zijn geweest, maar ook in Denemarken. De Roemenen, mannen van 38, 41 en 49 en een vrouw van 46 jaar, bleken op 23 november te zijn aangehouden in Denemarken. Na een Europees arrestatiebevel van Nederland is het viertal in juni uitgeleverd en naar Nederland overgebracht.

STRAFEIS

Dat de oplichters het slachtoffer eerst observeerden en volgden heeft voor het Openbaar Ministerie zwaar meegewogen bij het bepalen van de strafeis. "Hieruit blijkt uit hoe goed ze het hebben voorbereid", zegt woordvoerder Ties Kortmann van het OM. Naast de celstraf wil de aanklager dat de bende de ruim 1300 euro terugbetaald die is opgenomen met de gestolen pas.

TELEVISIE

In Opsporing Verzocht van 6 december en Bureau Hengeveld van 7 december kwam de zaak uitgebreid aan bod. In de tv-uitzendingen waren ook bewakingsbeelden van de mannen te zien. Er kwamen vijf tips binnen, maar die leidden niet direct naar de verdachten. Later in het onderzoek heeft de informatie wel geholpen bij de identificatie van het viertal.

Interview met het OM over deze zaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.