Utrechtse ondernemers: nieuw en sloom parkeersysteem faalt

UTRECHT - Er zijn problemen met het nieuwe systeem voor zakelijk parkeren in de gemeente Utrecht. Dat blijkt uit klachten van ondernemers die binnen zijn gekomen bij RTV Utrecht.
Ondernemers in Utrecht parkeren sinds begin deze maand met een digitale parkeervergunning. Volgens de gemeente is het nieuwe systeem ideaal: "Vanaf uw computer, tablet en smartphone beheert u snel en gemakkelijk uw vergunning(en)."
Desalniettemin blijkt het systeem vooralsnog niet snel genoeg. Een vergunning activeren duurt volgens bezorgde ondernemers minimaal tien minuten. Mocht een geparkeerde auto in die tijd gecontroleerd worden, is een bekeuring het gevolg.

VERGUNNING

Dat gebeurde al bijna bij de Veronica Verkeerschool, aan de Blauwkapelseweg, vertelt eigenaar Ernest Alvares: "We probeerden de vergunning te activeren. Dat was niet makkelijk, want ik had de auto net weggezet en wilde hem aanzetten vanaf 17.00 uur. Maar het activeren kon pas vanaf 17.08. Dus 8 minuten tussen het moment van parkeren en activere. En op dat moment komt er dus zo'n parkeerwacht langs. Ik stuif naar buiten, om te laten zien dat we ermee bezig waren. Gelukkig begrepen ze me, maar het kan dus erg makkelijk fout gaan."
Ook toen op zijn app de verguning al wel geactiveerd was, konden de parkeerwachters dat nog niet zien in hun systeem. "Ook daar gaan weer een aantal minuten overheen", vertelt Alvares. "Er zitten dus twee verscillende vertragingen in het systeem. Het duurt gewoon te lang."

KINDERZIEKTES

De gemeente schaart het probleem onder het kopje kinderziektes en duurt de activatie soms zo lang, omdat op dat moment veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van het systeem. "Uiteraard zijn we hard aan het werk om te zorgen dat alle parkeerrechten zonder vertraging worden geregistreerd. Als parkeerders door zo'n vertraging onterecht een parkeerbon krijgen, zullen wij die bon seponeren." Hoe de gemeente die aanvragen gaat verwerken is niet bekend.
Volgens Alvares is het onzin dat een systeem vertraagt doordat er veel mensen tegelijkertijd op zitten. "Veel commerciële partijen werken al met zulke software, dan zou de gemeente dat toch ook moeten kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.