Tegenstanders Westelijke Rondweg bij Raad van State: "Geen andere optie"

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - In Amersfoort wordt al jaren gesproken over de zogeheten Westelijke ontsluiting. Deze nieuwe rondweg moet een einde maken aan de files en opstoppingen aan de westkant van de stad. Maar niet iedereen is blij met de komst van de weg en daarom buigt de Raad van State zich vandaag over de kwestie.
Een van de bezwaarmakers die naar de hoogste bestuursrechter is gestapt is Margot van Aarle van Amvest, eigenaar van het Eemklooster. "We hebben een groot klooster en een grote tuin. De nieuwe weg komt straks op een andere plek te liggen. Het gaat om een verdiepte weg die over ons terrein gaat lopen."
RIJKSMONUMENT
Door de plannen zou dus een deel van de tuin plaats moeten maken voor asfalt en daar zit Van Aarle niet op te wachten. "Het gaat om een mooie tuin. Dat vinden niet alleen wij, want het is ook een rijksmonument. De tuin en het klooster hebben een grote historische waarde. Daar wordt nu een inbreuk op gepleegd."
Volgens Van Aarle is de tuin bovendien belangrijk voor de nabije omgeving. "De tuin is gemaakt door de architect die ook het Bergkwartier ontworpen heeft. Dat is het gebied hier omheen. Daarom heeft het hele gebied ook een beschermde status. Daarom moet je zorgvuldig kijken wat je er mee wilt doen."
HOOGSTE BESTUURSRECHTER
Amvest strijdt inmiddels al jaren over de weg en dat resulteert dus vandaag in een zaak bij de hoogste bestuursrechter van het land. "We zagen geen andere optie", aldus Van Aarle. "Het speelt al een tijdje. In 2013 kwam de optie voor dit traject naar voren. Tot die tijd was het niet eens aan de orde."
Ze durft niet te voorspellen wat uiteindelijk de uitspraak van de Raad van State wordt, maar ze hoopt het beste. "Ik vind het heel jammer dat het gezicht van het Eemklooster geschonden wordt op basis van hier en daar onvolledige en ondeugdelijke rapportages."
Interview met Margot van Aarle (Amvest) op Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.