Instellingen

Werkstraf geëist voor "explosie van geweld" door jeugdgroep Veenendaal

© Openbaar Ministerie
VEENENDAAL - Tegen vier van de negen Veenendalers die twee broers van 14 en 18 jaar in elkaar zouden hebben geslagen zijn werkstraffen geëist van 60 tot 180 uur. Ze zouden op Koningsdag 2016 in Arnhem ruzie hebben gekregen en vrijwel direct agressief zijn geworden. Wat volgde noemde de rechter vanmorgen "een explosie van geweld".
De negen verdachten horen bij een groep jongeren in Veenendaal die zich 'de Ellekootgroep' noemt en vaak voor overlast zorgt bij het gelijknamige winkelcentrum. Een aantal van hen is al eerder in aanraking met de politie geweest. Het Openbaar Ministerie rekent ze het buitensporige geweld op Koningsdag allemaal zwaar aan, ook omdat er door de drukte op straat zoveel mensen getuige waren van de brute mishandeling.

KARATETRAPPEN

De broers uit Lunteren werden op 27 april vorig jaar in Arnhem hard geslagen en kregen ook karatetrappen. De aanleiding was dat oudste van de twee in een mensenmenigte met een van de verdachten in botsing was gekomen. De groep stortte zich op het tweetal en sloeg de slachtoffers finaal in elkaar. De jongste broer zou zelfs meer dan 25 keer tegen zijn hoofd zijn geschopt.
Het straatgeweld werd gefilmd door bewakingscamera's. De politie vond de videobeelden zo heftig, dat ze bij de opsporing van de daders alleen foto's van het misdrijf wilde vrijgeven. Een omstander die een van de slachtoffers wist te ontzetten verklaarde later: "Als ik niet had ingegrepen had hij het niet kunnen navertellen." Toen de verdachten zelf met de videobeelden werden geconfronteerd, schrok een aantal van hen van de getoonde agressie.

PSYCHISCHE SCHADE

De geweldsuitbarsting heeft diepe sporen nagelaten bij de slachtoffers. De jongste broer verklaarde dat hij sinds zijn neus moest worden rechtgezet bang is voor artsen. De oudste zegt dat hij zich veel zorgen maakt, onder meer over hoe zijn eigen bedrijf nog draaiend kan houden. De slachtoffers liepen behalve psychische schade ook blijvend letsel op.
Een van de vijf meerderjarige verdachten moet later terugkomen in de rechtszaal. Hij heeft twee drielingbroers en zijn advocaat wilde dat eerst wordt vastgesteld of het wel echt om deze broer gaat. De rechter stemde daarmee in. Vier andere verdachten zijn minderjarig. Hun zaak wordt vanmiddag achter gesloten deuren behandeld.

SMARTENGELD

De vier verdachten die vanmorgen hun strafeis hoorden, hangt ook een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd. Bovendien eist de advocaat van de slachtoffers 8500 euro smartengeld en een schadevergoeding van 25.000 euro vanwege medische behandelingen en inkomstenderving.
Tijdens de zitting en in hun slotwoord betuigden de verdachten spijt over wat ze hebben aangericht. Een woordvoerder van de familie van de slachtoffers zegt dat de strafeis van het OM "een tweede klap in het gezicht" is, omdat die naar hun oordeeld te laag is. De rechter spreekt op 19 september de vonnissen uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.