Slachtoffers teleurgesteld na strafeis jeugdgroep Veenendaal

VEENENDAAL - De twee jonge broers die vorig jaar door een groep Veenendalers in elkaar is geslagen had gehoopt op een hogere strafeis. Vanmorgen vroeg het Openbaar Ministerie de rechter om vier van de negen verdachten een werkstraf te geven.
Advocaat Bert van Engelen zegt dat zijn cliënten getraumatiseerd zijn door wat hen op Koningsdag 2016 in Arnhem is overkomen. Hun feest werd op de drukke Ketelstraat ruw verstoord, toen een groep jongeren hen na een duw aanviel en zwaar mishandelde. "Het gaat slecht met ze", zegt Van Engelen. "Er zijn psychische klachten, elke dag. Ze functioneren niet op school, op werk. Het heeft een enorme impact."

EMOTIONEEL

Vandaag zaten de twee broers uit Lunteren, die indertijd 14 en 18 jaar oud waren, met hun familie in de rechtbank in Arnhem. Het was emotioneel en er klonken snikken. Drie verdachten zaten voor hen, met jassen aan. Ze betuigden spijt en het voorlezen van een van de slachtofferverklaringen schokte hen duidelijk.
"Ik vraag me af of de daders doorhebben wat ze hebben aangericht" klinkt het in naam van de slachtoffers. De eigen zaak die de oudste broer had opgestart loopt niet goed. Zijn moeder helpt waar het kan. Vader zit erdoorheen. En de twee zoons hebben nog elke dag last van de geweldsuitbarsting. "Ons gezin is er kapot van".

WERKSTRAFFEN

De officier van justitie eiste vandaag
en voorwaardelijke celstraffen tegen een deel van de in totaal negen verdachten. Het OM gaat niet hoger dan dat, omdat de jongens zich hebben gemeld na het uitzenden van bewakingsbeelden.
Advocaat Van Engelen vindt dat de officier te laag inzet. "Het is onbegrijpelijk dat mensen die dit op hun geweten hebben met een werkstraf wegkomen."

BEKENDEN VAN POLITIE

Op de bewuste bewakingsbeelden zijn de verdachten al eerder te zien. Ze roepen naar meisjes en botsen tegen ze op, net zoals ze later tegen de twee slachtoffers zouden opbotsen. De jongens zijn bekenden van de politie. Ze horen bij de Ellekootgroep, een verzameling jongeren die vaak hinderlijk rondhangen bij het gelijknamige winkelcentrum in Veenendaal. Een aantal verdachten is al eens veroordeeld voor openbaar geweld of rijden onder invloed.
De verdachten in de rechtszaal beweren dat ze geen contact meer hebben met de jeugdgroep. Keer op keer herhaalden ze vandaag dat ze veel spijt hebben van wat ze hebben gedaan. Er was wat drank in het spel. "Maar dronken was ik niet", voegden ze daar aan toe.
Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Werkstraffen geëist tegen agressieve Veenendalers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.