Herbouw oude wipkorenmolen: "Een landmark voor Vianen"

VIANEN - Zo'n vijftien jaar geleden begon een groep enthousiaste Vianezen met een plan om een vergane wipkorenmolen terug in het stadje te krijgen. Een van de aanjagers van het eerste uur is de 91-jarige Piet Kastelein. Het plan kostte hem bloed, zweet en tranen, maar de molen lijkt er nu toch echt te komen.
Kastelein en de andere vrijwilligers probeerden het gemeentebestuur er de afgelopen jaren van te overtuigen dat er een 17e-eeuwse wipkorenmolen in Vianen terug moest komen, nadat de laatste in 1913 afbrandde. Hij sprak met raadsleden, wethouders en burgemeesters en richtte zelfs een speciale stichting op om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

WIEKEN

Voor Kastelein is het belangrijk dat de wieken echt terugkomen in het landschap. "Ik heb me altijd geïnteresseerd in de historie van Vianen en dan komen die molens in je hoofd. "Het denkbeeldige plaatje van een molen aan de Lek staat vast op Kasteleins netvlies. "Het wordt een landmark voor Vianen", zo hoopt hij.
Inmiddels trekt Kastelein de kar voor de herbouw niet meer. Maar bij de stichting zijn nu net zulke molenfanaten actief en ook die zien volop kansen. "Wat is er nou mooier dan in zo'n historische binnenstad te worden ontvangen door zo'n mooie molen", zegt bestuurslid Huib Koudstaal.

MILJOEN

De herbouwde versie in Vianen gaat bijna een miljoen euro kosten, maar nog niet al het geld is binnen. Toch gaat de stichting er vanuit dat de wipkorenmolen er komt. "Het gaat zeker lukken, want we hebben al veel contacten lopen en we hebben veel toezeggingen!"
De terp waarop de molen moet komen is inmiddels aangelegd door Rijkswaterstaat. Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar van start gaat.

BAKKERS

Als het aan de stichting ligt wordt de molen gebouwd als een werk- en leerproject. Het meel dat de molen zal malen gaat naar bakkers in de regio.


"Het wordt een landmark voor Vianen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.