Nieuw Utrechts foodfestival in teken van voedselevolutie

UTRECHT - Op het Utrecht Science Park start vandaag het Foodnote Festival, een nieuw evenement dat de bezoeker moet meenemen in een tijdreis van vroeger naar de toekomst. Behalve een hoop voedsel, zijn er workshops, lezingen en optredens die geheel in het teken staan van de voedselevolutie.
De bezoeker maakt onder meer kennis met de ambachtelijke jagers en verzamelaars van vroeger, maar ook met de experimentele laboratoria waarin ons voedsel mogelijk in de toekomst geproduceerd wordt.

BELANGRIJK

Het festival wordt georganiseerd omdat de toekomst van voedsel volgens de organisatie erg spannend en belangrijk is. "We hebben straks namelijk tien miljard mensen te voeden, dus daar moeten we zeker wat mee", vertelt Robbert Maas van de organisatie.
Een van de onderdelen van het foodfestival is de 'Keuken van het Ongewenste Dier'. "Er zijn elk jaar vijf miljoen dieren die gedood worden omdat ze ongewenst zijn, bijvoorbeeld omdat ze het vliegverkeer in gevaar brengen of omdat ze oogsten van boeren bedreigen. De Keuken van het Ongewenste Dier wil laten zien hoe absurd de manier is hoe we met dit vlees omgaan. De dieren worden namelijk gedood en het vlees wordt weggegooid."
Vorige week ontstond er nog ophef vanwege dit onderdeel van het foodfestival. Omdat er dieren als rivierkreeften en ganzen worden geserveerd, is de Partij voor de Dieren bezorgd. De organisatie besloot daarop de Partij voor de Dieren uit te nodigen om over het thema te praten. Lijsttrekker Eva van Esch zei eerder dat ze daar heel graag op ingaat.

KRACHTWIJKEN

Bezoekers worden ook voor een uitdaging gesteld. "Zo brengen we wetenschappers, ondernemers en andere experts samen om een vraagstuk van onderzoekers op te lossen. Dat vraagstuk is geworden: hoe zorg je ervoor dat mensen in krachtwijken toegang hebben tot gezond snacken? Veel mensen willen gezond eten, maar als ze het niet voor handen hebben, gaan mensen toch vaak voor die ongezonde snack."
Het Foodnote Festival start vandaag en duurt tot en met 17 september.

Robbert Maas over het Foodnote Festival
Rivierkreeft en Schipholganzen bij de Keuken van het Ongewenste Dier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.