Overal die blozende appels: "Ze hangen er lekker bij"

BUNNIK - "Appels en appelsap zijn dit jaar duurder, want de oogst is slecht door het koude voorjaar met nachtvorst", lazen we de afgelopen weken. Maar hoe zit het met de appels in ons eigen Kromme Rijngebied? Het valt heel erg mee, zeggen ze bij boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik.
Kweker Huub van der Maat heeft zo'n tien verschillende soorten appels op zijn terrein, waarvan de oogsttijden verschillen. Momenteel worden de Elstar, Jonagold en Cox d'Orange geplukt.

BEREGENEN

"De appels zijn goed. Het is allemaal erg meegevallen", vertelt Huub. "We hebben gelukkig een prachtig waterschap dat zorgt dat er voldoende water is om te beregenen. In het zuiden van het land en ander landen zitten ze vaak in de heuvels en hebben ze niet de beschikking over grond- of slootwater."

DELCORF

Het plukken in Bunnik is al een tijdje aan de gang. "In augustus zijn we begonnen met het plukken van de zomerappels, zoals de Delcorf", zegt Djûke, de dochter van Huub. "De Delcorf is echt superfris. Die mag je niet missen, echt een heel erg lekkere bite."

BETERE PRIJS

Toch heeft de Delcorf wel last gehad van het koude voorjaar. De oogst van dit ras is 40 procent lager. Niet erg, legt Huub uit. "Het is ook zo: de een zijn dood is de ander zijn brood. Als er een klein tekort aan appels is in Nederland en de rest van Europa, krijgen we een betere prijs."
Het plukken van de appels gaat allemaal met de hand, in nauwe gangen met lange bomenrijen. Overal hangen ze nu in het Kromme Rijngebied, die blozende, rode appels. Klaar om de tanden in te zetten, lijkt het. "Ze hangen er lekker bij ja, maar er zitten soms ook mindere exemplaren bij. Die gooien we niet weg. Van beurse exemplaren maken we appelmoes of sap."
Het plukken is een secuur werkje. "Het steeltje moet eraan blijven en je moet niet te hard knijppen. Ook moet de appel meer dan 50 procent kleur hebben", legt Huub uit.

PRACHTIG

Bij boerderij Nieuw Slagmaat gaat het oogsten van de herfstappels de komende tijd nog even verder. Van 's ochtends vroeg tot 's middags vijf uur. Voor Huub geen probleem. "Het is toch prachtig. Je bent er een heel jaar mee bezig en moet je kijken wat er dan voor je staat."

Live 1: Verslaggever Robert Jan Booij tussen de appels
Live 2: Verslaggever Robert Jan Booij tussen de appels

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.